fredag 9 september 2011

HÖNOR KÖR BIL!

"Inte farligt prata

i telefon vid bilkörning"


SVT 2011.
Forskare slår hål på tidigare "sanningar" om mobil i bilen. Enligt en ny amerikansk studie är mobilsamtal under bilkörning inte farligt, tvärtemot vad som tidigare påståtts. Det som är farligt är att ta blicken från vägen för att hantera telefonen.

En amerikansk studie har granskat hur 27000 yrkesförare använder sina mobiltelefoner, och enligt studien är inte förbud mot just mobilsamtal under färd rätt väg att gå.

- Det är nämligen inte själva samtalet som är farligt, utan hanteringen av mobiltelefonen.


- Det är när man tar blicken från vägen mer än två sekunder som den ökade risken uppstår, säger Victor Trent, forskningsledare på Volvo Technology, som arrangerar en konferens tillsammans med Chalmers tekniska högskola…[...] SVT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



FOLK MED MOBILTELEFONER
KÖR SOM HÖNOR!

Efter några års bilkörning på våra svenska vägar kan nog de flesta av oss konstatera att om en bilist beter sig underligt eller trafikfarligt så beror det i 8 av 10 fall på att bilföraren pratar i sin mobil...

Faran med mobilsamtal kan nog ändå inte bedömas såpass enkelt som forskarna anser, att det antingen är farligt eller ofarligt att prata i telefon samtidigt som man kör bil.

Vissa personer i anslutning till en viss typ av samtal är av någon anledning alltid livsfarliga, både för sig själv och omgivningen. En del mobilsamtal har verkar också ha förmågan att uppta en bilförares fullständiga uppmärksamhet tills han knappt bryr sig om bilkörningen.

Samtal där föraren blir guidad via mobilen medför ofta att han/hon riktar hela sin uppmärksamhet på saker vid sidan av vägen istället för på vägen. Sedan är väl hastighet, trafikmiljö, trafikvana, stressnivå, reaktionsförmåga också komponenter i ekvationen.

- Att forskarna förstått faran med att ta ögonen från vägen mer än 2 sekunder  är naturligtvis positivt.

Det som är negativt är att alla andra som någon gång suttit bakom ratten i mer än 2 sekunder, redan fattat detta för länge sedan. Ännu mer negativt är att forskarna inte insett att hanteringen av mobiltelefonen ingår vid varje mobilsamtal.


- Men det behövs absolut ingen ny svensk lag mot mobilsamtal vid bilkörning. Ingen normalt funtad person här i landet vill väl ha ännu fler lagar? ...eller?



Till slut är det ändå så att varje persons omdöme avgör om han eller hon är trafikfarlig, (eller farlig på något annat sätt…)

Media älskar ju att påminna folk om sponsorernas budskap, så varför inte samtidigt påminna om om fördelen med att stanna till om man skall fibbla med sin mobil? 

- Media & sponsorerna kan säkert också berätta var man kan köpa billiga headsets.

Annars får väl kontroll-freaksen uppfinna ett mobil-lås som gör att bilar inte kan köras snabbare än 30km/t vid mobilsamtal? 
(...No, no, no, don’t even think about it…)




undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.