måndag 20 maj 2013

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 8 (repris)

Amnesty kritiserar Sverige för bristande polisgranskning.

AMNESTY: - I Sverige finns ingen effektiv och oberoende instans som utreder klagomål mot poliser och ingen ställs därför till svars för polisens brott mot mänskliga rättigheter. 


I serien "Svenska Polisens Dåliga Dagar" har UnderMattan-bloggen samlat incidenter som den svenska ordningsmakten varit inblandad i de senaste åren. De flesta händelser är från 2008-2013 och ett fåtal från tidigare år. Artiklarna är hämtade från både dagspress, webb-tidningar och bloggar. (Favorit i repris)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 8

 
”OMHÄNDERTOGS AV POLISEN
- KLÄDDES AV NAKEN"





2005, Polis skrämde barn i skolan 
- Polis hotade att trakassera barnens föräldrar om de inte samarbetade.

Först stormade den arge och högljudde mc-polisen in i 11 och 12-åringarnas klassrum och skrek: 

– Nu är det krig!


Sedan tog han sin tjänstemotorcykel till en närliggande förskola och körde runt på gräsmattorna utanför, berättar rektorn på skolan.

Anklagelserna mot den 40-årige mc-polisen gäller en händelse för ett par veckor sedan i en liten byskola i Falutrakten. Mc-polisen, uppenbarligen på jakt efter sin sons stulna cykel, stormade utan förvarning och arg och gormande in i 5-6:ans klassrum, iförd full uniform och under arbetstid, och sa:

 – Nu är det krig!

Skolans rektor berättar att de tjugotalet barnen i klassen blev häpna – och rädda.

– Till och med killarna som försöker vara lite tuffa blev skrämda. Och det kan man ju förstå. Vem som helst hade blivit byxis av något sådant.

Fick en vecka på sig.
Enligt rektor ska polisen dessutom ha hotat barnen med att trakassera deras föräldrar i byn med övernitisk trafikbevakning om inte sonens cykel kom fram. Barnen fick en vecka på sig.

– Det här är verkligen beklagligt. Vi arbetar mycket i skolan med att ge barnen en sund värdegrund som innebär att man ska respektera varandra i samhället, och särskilt polisen. Vad en sådan här händelse gör för barnens förtroende för polisen kan man bara gissa.

Efteråt ska polisen ha tagit sin polismotorcykel och åkt till en närliggande förskola och kört runt på gräsmattorna utanför, letandes efter den stulna cykeln. 

– Det kom ut några från förskolan och frågade vad som stod på och någon sa att ”så här skulle du väl inte göra om det var någon annans cykel som var borta?”, säger rektorn.

Ringde chefen.

Polismannen ska då ha svarat: – Det är min förbannade skyldighet som pappa att hitta cykeln. Senare samma dag, när polismannen gett sig ifrån skolområdet, ringde rektorn till polisens chef och fick då veta att polismannen ifråga egentligen skulle ägnat sig åt trafikövervakning i byn när han letade efter sin sons cykel.

– Jag fick veta att flera upprörda föräldrar hade ringt och att polischefen hade kallat in polismannen ifråga för ett samtal. Med det var jag nöjd, säger rektorn. Information om händelsen hade dock nått även till länspolismästare Matts Johansson.

– Om det här har gått till så som berättats för mig i media och av föräldrar så är det olämpligt uppträdande, säger länspolismästaren. För att få saken utredd så har jag lämnat ärendet vidare till åklagaren, säger han.

Åklagare inkopplad.

Utredningen ligger på internutredningsenheten i Västmanlands län och åklagare på Riksenheten för polismål i Göteborg har inlett förundersökning. 

– Det blir åklagare som får avgöra om det finns grund för åtal eller inte, säger Björn Dennbrink, kommissarie och chef för internutredningsenheten.

Och även om det som polismannen påståtts ha gjort inte befinns vara brottsligt, så kan det bli tal om andra åtgärder.

(Editor notes: Det här låter som en blandning mellan en Dennis Hopper film och Pippi Långstrumps äventyr. Det gäller att inte någon snor pojkens moped när han går i 9:an, då kanske Pappa Polis blir riktigt arg… Jag tror jag så smått börjar ana lösningen på gåtan: - Var tog alla patienter vägen som borgarna släppte ut från mentalsjukhusen?…)
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Stulen skylt kan ge poliser sparken

25 april 2008 kl 15:23, uppdaterad: 25 april 2008 kl 15:44

Två poliser i Jämtland ville skoja lite med en kollega som skulle pensioneras. Därför plockade de ner en vägskylt från Gubbträsk och satte upp den utanför kollegans tjänsterum. Ett skämt som ledde till utredning och åtal, skriver Expressen på nätet.

Enligt chefsåklagare Pär G Lindell har poliserna olovligen tagit ned en vägskylt till ett värde av 1 500 kronor. De två riskerar nu avsked om de döms, vilket polisfackets ordförande Jan Karlsen protesterar mot.

– Det har rört sig om ett så kallat practical joke som har gått över styr, menar Jan Karlsen. Den ene polisen åtalas också för att i december ha gömt en kollegas tjänstebil bakom en snöhög.

Polisens ansvarsnämnd anser dock att det skämtet inte är grund för avsked.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Polis misshandlade fyllo - nu kan han få sparken

En polisman blev förbannad när en berusad man inte ville svara på frågor. Slog honom blodig.

STOCKHOLM. En kund på bensinmacken i Hägersten, söder om Stockholm, var inte på något sätt våldsam. Men när en polisman misstänksamt frågade om han kört till macken i bil vägrade han svara. Då brast det för polisen som gick till attack med knuffar och knytnävsslag, skriver tidningen Metro.

Liggande på golvet i sitt eget blod fick han ännu ett hårt knytnävsslag i ansiktet.

Polismannen hävdar nödvärn, men vittnesuppgifter från personal på macken övertygade rätten om att det inte var frågan om något nödvärn.

I stället döms polismannen för misshandel till villkorlig dom och 12 000 kronor i böter.

Vanligen får man fängelse för den här typen av misshandel, men domstolen tar med i beräkningen att polisen också förlorar jobbet, enligt en bedömning i polisens personalansvarsnämnd. Helt säkert är det dock inte.

Det mesta talar för skiljande från anställning här. Dock har det hänt förut att nämnden ändrat sig efter att ha analyserat domen, säger Camilla Örndahl, jurist vid Stockholmspolisens interna utredningsenhet, till Metro.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Omhändertogs – kläddes av naken

– Ingen ska behöva visa upp sig naken om det inte är nödvändigt. En Sundsvallsbo kläddes av naken innan han kastades i arresten. 

En kvinnlig polis som släppte ut mannen tyckte arrestvakterna behandlat honom kränkande och gjorde en anmälan.
– Ingen ska behöva blotta sig på det viset, säger länspolismästare Per Silverliden.

Det var den 19 juni som polisen omhändertog den berusade Sundsvallsbon. Han ska ha ­varit mycket stökig när vakterna tog hand om honom. De klädde av honom alla kläder innan de stoppade in honom i arresten.

Sex timmar senare skulle mannen släppas och då var en kvinnlig polis närvarande. Hon reagerade starkt på att mannen var naken och fick gå över arrestgolvet för att hämta sina kläder.Ingen man ska behöva visa sig naken inför en kvinna, eller tvärtom. Det här var inte alls bra, jag ser mycket allvarligt på händelsen, säger Per Silverliden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Ledig polis kränkte man i kö - skallades

Under tjafs i en hamburgerkö blev elitdomaren kallad "jävla blatte" av en ledig polis.
Norrköping. Polisen blev skallad under bråket och domaren fälldes på onsdagen för misshandel. Straffet stannade vid dagsböter på grund av polisens kränkande skällsord.

Den åtalade händelsen inträffade vid 03.30-tiden den 28 mars på McDonalds på Drottninggatan. I kön stod en ledig polisman tillsammans med en kamrat. Bakom dem köade en elitdomare i en lagidrott tillsammans med två kamrater.

De två förstnämnda började högljutt tjafsa om de skulle äta eller ej. Till slut reagerade de bakomvarande. Och då uppstod det en ordväxling mellan elitdomaren och polisen. Det första meningsutbytet följdes av flera.

Vid rättegången på onsdagen gavs olika versioner om hur orden fallit och vem som sagt vad. Polisen uppgav att han framfört åsikten att elitdomaren betedde sig "som en fitta", vilket han medgav var olyckligt.

Enligt den åtalade förekom dock flera kränkande kraftuttryck. Den uppgiften fick också stöd av försvarets vittnen, de båda kamrater han stått i kön tillsammans med. De enda förhören med kamraterna, en ordningsvakt och en kriminalvårdare, hölls av kollegor till målsägaren i hamburgerrestaurangen direkt efter bråket.

Förhören var fyra respektive fem minuter långa, framhöll försvararen, advokat Mikael Abrahamsson, under rättegången. Han var undrande över varför de vittnena inte hörts också senare under utredningen.

Elitdomaren uppgav att han efter ordväxlingarna och de kränkande tillmälena uppfattat den andre mannen som aggressiv. Så aggressiv att han skallade polisen för att avvärja ett, som han uppfattade det, överhängande angrepp.

Tingsrätten tyckte dock inte att omständigheterna var sådana att elitdomaren handlat i nödvärn, utan fällde honom för misshandel. Rätten ansåg det däremot utrett att polisen under bråket kallat elitdomaren "fitta", "bögjävel", "pajas" och "jävla blatte".

Uttrycken bedömdes som så kränkande att påföljden för elitdomaren stannade vid 60 dagsböter i stället för villkorlig dom och samhällstjänst.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Boråspolis dömd för tjänstefel 

- Omhändertog helnykterist för fylleri.

En Boråspolis dömdes på fredagen till böter för tjänstefel sedan en helnykterist omhändertagits för fylleri. 

Mannen påstod att hans huvud dunkats mot polisbilens tak.
Borås tingsrätt anser det inte bevisat polisen skadade honom. Men domstolen tycker att det var tjänstefel att omhänderta mannen för fylleri och rapportera att han sluddrade, luktade alkohol och inte kunde ta hand om sig själv.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polis kallade kollega "stationshora"

Polisbefälet ringde till stationen där en underordnad kvinnlig polis jobbade och frågade efter henne med orden ”var är stationshoran?”. Nu har han fråntagits sin befälsbefattning i väntan på utredningen mot honom, skriver Barometern.

Händelsen inträffade under senhösten i Kalmar län och upprörde flera poliser. En brottsutredning drogs igång och lades ned. Men nu har riksenheten för polismål gjort en arbetsrättsutredning som lämnats över till Rikspolisstyrelsens personalnämnd, som ska göra en bedömning.

(Editors notes: Denna typ av jargong är ändå inte helt ovanlig bland uniformerade män. Det är bara att dessa mäns uniformer kallas för fångdräkter och deras brottsutredningar inte lagts ned…)
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Berusad polis anmäld för hot mot spärrvakt

Publicerad 2009-12-11 10:59
En kraftigt berusad man som uppgav sig för att vara polis anmäldes under natten till fredagen för att ha hotat en spärrvakt vid Hjulsta tunnelbanestation i västra Stockholm.

Polismannen ska enligt anmälan ha sagt åt spärrvakten att ringa efter en taxi åt honom. När vakten sa nej tog han fram en polisbricka och krävde att få hjälp. - Jag förklarade för honom att det han gjorde var olagligt, då gick han därifrån, säger spärrvakten, som vill vara anonym, till DN.se.

Men efter några minuter kom mannen tillbaka. Den här gången sa han att han ville åka med tunnelbanan istället. Men när vakten krävde att han skulle betala för sig plockade han återigen fram polisbrickan. - Jag upprepade att det han gjorde var olagligt. Då svarade han kort att vi ses i morgon, vilket jag tyckte kändes väldigt olustigt, säger spärrvakten.

Kay Engfeldt, vice chefsåklagare på Riksenheten för polismål, har dock valt att inte inleda någon förundersökning. Trots att händelsen ska ha fångats upp på en övervakningskamera.
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polis misstänkt i dopningshärva

FALUN En polis i Sundsvall är misstänkt för inblandning i en dopningshärva med kopplingar till Dalarna. Sedan tidigare är en 20-åring i Falun misstänkt för smuggling.

Polisen, som är i 50-årsåldern, blev i förra veckan anhållen misstänkt för medhjälp till grovt smugglingsbrott enligt TT. Han är nu släppt men är fortsatt misstänkt.

Det var i samband med fynd som gjordes vid en husrannsakan i Västernorrland som misstankar riktades med polismannen.

I nuläget sitter en 18-åring från Sundsvallstrakten häktad för grovt smugglingsbrott och även en 20-årig Falubo är misstänkt för samma brott. Han släpptes ur häktet nyligen eftersom åklagaren bedömt att han inte längre kan förstöra utredningen.

Falubon ska ha tagit emot ett stort parti dopningsmedel på Arlanda i oktober i år.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polis avlossade vapen

Ingen person skadades när en polis avfyrade ett vådaskott i samband med en biljakt i Rosenlundsområdet natten till lördagen. Poliserna hade följt efter en flyende bilförare som saknade körkort när den ena polisen råkade avlossa ett skott från sitt tjänstevapen.

– Det blev tumult på plats när de fick stopp på fordonet. Polismannen upplevde att beredskapen behövde höjas och i samband med det avfyrades ett vådaskott. Ingen kom till skada. Nu blir det en intern utredning för att ta reda på om polisen felat, säger Magnus Käck, stationsbefäl på Södertäljepolisen.

Han kan inte redogöra för det exakta händelseförloppet men skottlossningen ägde rum på Höglandsvägen i Rosenlund vid 23.30-tiden. Den flyende föraren, en man i 25-årsåldern, är nu misstänkt för grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Förutom föraren fanns två yngre medpassagerare i bilen. I samband med att polisen stoppade bilen och tumultet uppstod skadades en av poliserna i benet så att denne fick uppsöka sjukhus, men den skadan kom inte från vådaskottet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polis sköt mot stulen bil

En polis avlossade på måndagsförmiddagen två skott mot en stulen bil i närheten av Hjalmar Brantingsplatsen.


Två män kör en stulen bil över Götaälvbron i riktning mot Backaplan. En polispatrull på Hisingen är i närheten och en av poliserna försöker stoppa bilen. Polismannen känner sig trängd, drar sitt vapen och avlossar två skott.

- Han kände att han kunde bli överkörd och beslöt sig för att använda sitt tjänstevapen. Han sköt mot ett av bilens däck, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman. Männen i den stulna bilen kör dock vidare. De vänder tillbaka över Götaälvbron, dumpar bilen i närheten av Nils Ericsonplatsen och springer därifrån.

Polisen, som kört efter över bron, kan gripa en av dem omedelbart. Den andre mannen försvinner på Kruthusgatan bort mot Svingeln. En stund senare grips även han. En förundersökning om försök till grov misshandel för försöket att köra över polismannen är påbörjad. En internutredning ska också genomföras gällande de två skott som polismannen avlossade.

Ingen person skadades.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Polis som sköt varningsskott utreds

27 december 2010 kl 16:45, uppdaterad: 27 december 2010 kl 16:49
När en bilist, som misstänktes för olovlig körning, avvek efter att en polis hade stoppat honom sköt polismannen ett varningsskott i luften.

Nu har en förundersökning om eventuellt tjänstefel inletts vid Riksenheten för polismål. Händelsen inträffade för drygt två veckor sedan i Värnamotrakten, rapporterar Sveriges Radio Jönköping.

(Editors notes: It’s the wild, wild west…)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Polis sköt mot bil - misstänkt greps

Polis öppnade eld mot en bil i Partille på måndagskvällen. En person greps och en hämtades till förhör.


Det var under en så kallad riktad spaning mot en grupp som de civilklädda polismännen plötsligt kände sig allvarligt hotade. Det skedde i samband med en fordonskontroll strax efter klockan sex på kvällen på Oluff Nilssons väg.

En bil kom snabbt i deras riktning och de uppfattade det som att föraren försökte köra över dem.

- Polis avlossade två skott mot bilen. Ingen kom till fysisk skada. Två personer är frihetsberövade, en greps och en hämtades till förhör, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Området kring den beskjutna bilen spärrades av för teknisk undersökning. Det gällde även platsen varifrån skotten avlossades och där den misstänkte gärningsmannen påträffades och greps. Bilen har skotthål i fronten. Tomhylsor lokaliserades och markerades. Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel.

Det är oklart vilken grupp personer polisen spanade mot och om den gripne har anknytning till denna. Björ Blixter säger bara: - Båda de frihetsberövade männen är kända av oss sedan tidigare. Som alltid när polis avlossar sitt vapen i tjänsten kommer en intern utredning att ske, enligt Björ Blixter.

(Editors notes: Dessa civil-poliser kunde blivit de första som lyckats stoppa en personbil framifrån med några kulor (Förutom Bruce Willis). Ett annat scenario är att de dödat föraren och hans ena fot låst gaspedalen i fullgas-läge. Då hade bilen garanterat kört över något…)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polisen frias - trots brutalt ingripande

- Förundersökningen mot piketstyrkans ingripande mot tre familjer i Göteborg läggs ner.

GÖTEBORG. I samband med bombhoten mot Nordstan i oktober 2010 stormade polisen in hos tre oskyldiga familjer.

Ingripandet har beskrivits som brutalt där familjens barn bland annat blivit vittnen till en rad skrämmande händelser. De såg bland annat hur piketstyrkan stormade in med dragna vapen för att sedan tvinga ner föräldrarna på golvet.

Ingripandet har satt stora spår hos familjerna. Några av barnen har bland annat behövt stöd från psykolog. Överåklagare Björn Ericson vid Riksenheten för polismål har utrett polisens agerande. Han konstaterar att vissa fel har begåtts men att ingen enskild polisman kan lastas för det.

De misstag som enskilda begått är enligt åklagaren att betrakta som ringa.  Därför har han beslutat att förundersökningen ska läggas ned, skriver Göteborgs-Posten.

(Editors notes: Hur kommer det sig att jag inte är förvånad, de var ju trots allt "bara" invandrare…)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis i rätten efter vådlig färd

Den unge polismannen uppfattade att en kollega behövde hjälp och körde då så fort han kunde. Färden slutade i terrängen och både han och kollegan skadades. På tisdagen ställdes han inför rätta för vårdslöshet i trafik.

HELSINGBORG Polismannen hade bara ett halvårs erfarenhet av yttre tjänst när han en augustinatt förra året totalkvaddade en polisbil vid Långeberga industriområde. Både han och hans kollega fick föras till sjukhus - han själv med frakturer i ryggen och kollegan med kotfrakturer och frakturer på ena handen.

Polismannen var på väg för att hjälpa en hundförare som gripit två dieseltjuvar när olyckan inträffade. Han körde på Långeberga och missade stopplikten i t-korset med Hjorthögsvägen. Han hamnade på fel sida av en refug och for sedan 40 meter ut i terrängen.

Vice chefsåklagare Eva Nilsson menar att körningen är brottslig och har åtalat honom för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. På tisdagen ställdes han inför rätta. Den ensamme polisen vittnade dock om att han alls inte var i något trångmål utan bara begärt hjälp med att transportera in de gripna.

Polismannen påstår själv att olyckan berodde på att han missade varningsskylten för stoppet vid Hjortshögsvägen och för att han missbedömde avståndet till t-korset. – När jag såg korsningen var det i princip för sent.

Det yttre befäl som kallades till platsen vittnade om att polismannen haft betydligt bättre minne kring hastigheten när olyckan inträffade.

– Jag frågade och fick ett tydligt svar - 150 kilometer i timmen, sa yttre befäl.

Enligt polismannen var det bara något han hasplade ur sig eftersom han tyckte att yttre befälet skrek på honom.

Vid rättegången avhandlades ytterligare en trafikolycka som mannen varit inblandad i. I december förra året missade han väjningsplikten när han skulle svänga av från Ängelholmsleden in mot polishuset. Och samma dag kuggades han även på utryckningsförarprovet.

– Det måste finnas utrymme för poliser i tjänst att göra misstag utan att det får konsekvenser. Det här är fråga om en olyckshändelse, sa försvarsadvokat Stefan Rosell.

(Editors notes: Om en vanlig dödlig kört förbi en Stoppskylt i 150 kilometers fart och det funnits ”civil-poliser” i närheten, hade dessa garanterat avfyrat sina tjänstepistoler och tömt magasinen mot bilen…)
*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 *

2011, 200 poliser i jakten på Ulf Borgström
Publicerad 21 juni 2011 12.47 Uppdaterad 21 juni 2011 19.362011-06-21 12:47:31

Ystad. Sedan i mars i fjor samlade polisen i Ystad alla sina resurser för att sätta fast Ulf Borgström. När han nu fällts för grov mordbrand väljer polisen för första gången att berätta om arbetet som ledde fram till genombrottet i jakten på gryningspyromanen.

Ewa-Gun Westford, polisens informatör, var på en presskonferens i polishuset i Ystad i går också mån om att understryka att det är en lång tids polisarbete, med först mycket frustration och besvikelse, som nu gett resultat.

– Vi tycker att vi har skrivit svensk kriminalhistoria.

- En kärna på tre spaningsledare och en utredare arbetade med att organisera jakten på Ulf Borgström. 

Omkring 200 poliser har varit engagerade i skuggning, spaning och bevakning av byggnader som man befarade att Ulf Borgström skulle försöka sätta eld på. 

Periodvis har han bevakats dygnet runt, och då av två uniformerade och två civila poliser.

I mars hade Ulf Borgström hotat så många anställda inom olika myndigheter – polis, det sociala, frivården – att polischefen ansåg att situationen blivit ohållbar. Då intensifierades bevakningen av Ulf Borgström.

22.000 timmar.

Från i mars i fjor fram till domen föll i veckan räknar polisen med att jakten på Ulf Borgström har tagit 22.000 arbetstimmar eller 15 tjänster på heltid i ett år.

Det motsvarar en kostnad på mellan 7,5 och 8 miljoner kronor. Med tanke på att bränderna som Ulf Borgström har misstänkts för har kostat oändligt mycket mer, anser polisen att det är väl investerade pengar.

(Editor notes: Det är ju en väldans tur att Ulf Borgström var en hemlös knarkare och inte en brilliant superintellektuell manipulativ mästerskurk. I så fall hade det antagligen behövts 22.000 poliser och ett ogripbart antal arbetstimmar.

Man får vidare hoppas att herr Borgström inte har en fanclub med copy-cats och ett antal söner som tänker gå i hans fotspår… I så fall måste nog Ystads kommun bygga ett extremt stort polishus…)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 2008, Man dog i fyllecell

På torsdagskvällen avled en man i en cell i polishuset i Helsingborg, sedan han omhändertagits på grund av berusning.



Klockan 13:45 på torsdagen omhändertogs en 62-årig man, sedan han påträffats kraftigt berusad. Polisen skriver på sin hemsida att arrestpersonalen på grund av mannens tillstånd hade extra tillsyn av honom. Vid 19:30-tiden fick mannen svårt att andas. Återupplivningsförsök inleddes, ambulans och läkare tillkallades men mannens liv gick inte att rädda.


Ärendet har överlämnats för intern utredning under ledning av riksenheten för polismål.

Bara några dagar efter ett dödsfall i fyllecellen i Helsingborg läggs utredningen ner.

Inga tjänstefel har begåtts. Tillsynen har varit exemplarisk. Men något stämmer inte: Arrestpersonalen antecknar att mannen sover, men då är ambulansen redan larmad och livräddning pågår, kan HD avslöja.'
*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Nytt dödsfall i fyllecell

Publicerad: 2010-07-05 12:10:22
En man i 60-årsåldern avled tidigt på lördagsmorgonen i arresten i Umeå polishus, rapporterar. 


Han hade förts dit av polisen sent i fredags kväll med stöd av lagen för omhändertagande av berusade personer (LOB).Enligt polisen genomfördes regelbundna kontroller av arresten under natten. Vid fyra-tiden på morgonen upptäcktes att mannen var livlös. Trots återupplivningsförsök och transport till sjukhus gick mannens liv inte att rädda, skriver polisen i Västerbottens län i ett pressmeddelande. Polisens enhet för internutredning ska nu granska händelsen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2010, Ännu ett dödsfall i fyllecell

Publicerad: 2010-03-14 10:55:42
En man i 50-årsåldern som omhändertogs för fylleri i Uddevalla i fredags hittades några timmar senare livlös i cellen i Uddevalla polishus, skriver Bohuslänningen. 

Läkare tillkallades men mannens liv kunde inte räddas. Enligt polisen hade mannen fått tillsyn enligt reglerna.
- Något hade tillstött, säger Rickard Fremark, områdeschef för västra Fyrbodals polisområde, till Bohusläningen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Polisen trodde diabetessjuk var berusad

Publicerad: 2010-12-07 22:03:40
En diabetessjuk man med blodtrycksfall omhändertogs av polisen Malmö och fördes till fyllecellen.

Trots att mannen visiterades var det ingen som reagerade på att mannen bar på sig en insulinspruta.

Omhändertagandet får nu kritik av Justitieombudsmannen, JO, som medar att förmannen som beslutade att ta in mannen i arresten utan att förvissa sig om att det kunde röra sig om sjukdom. Utbildningen av arrestvakterna kritiseras även eftersom de inte rapporterade att mannen hade en insulinspruta.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2011, Jimmy dog i fyllecell – av sockerkoma

- Två poliser åtalas – vägrade tillkalla läkare

14 apr 2011 Jimmy Kallunki, 37, drabbades av sockerkoma och blev okontaktbar. Polisen trodde att han tagit droger – och satte honom i fyllecell.

Jimmy avled i arresten, och nu åtalas två poliser i Luleå.

Man är besviken och förbannad. Även om de döms, kommer det inte ge oss vår son tillbaka, säger Jimmys pappa Sakari Kallunki, 66. Jimmy Kallunki har tidigare haft drogproblem, men bodde på ett behandlingshem och hade varit drogfri under en tid.

När han den 25 augusti förra året plötsligt drabbades av högt blodsocker, blev han snabbt okontaktbar. Polisen kände igen honom som missbrukare och satte honom i arrest.

Tog fem timmar.

Personal från boendet ringde och informerade polisen om att Jimmy var ren, och att han på grund av sin diabetes behövde insulin dagligen. Drygt fem timmar senare hämtades Jimmy av ambulans och konstaterades död på sjukhuset.

– En person som är okontaktbar, oavsett anledning, ska skickas till sjukhus, inte in i arresten, säger ett syskon till Jimmy, och förtydligar: Vi är inte ute efter några hårda straff mot de här polismännen. Bara att rutinerna ändras så att det här inte upprepas.  

Det är flera diabetiker runt om i landet som råkat ut för samma sak.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Man dog i polisarresten
Publicerad 20 april 2011 10.51 Uppdaterad 21 april 2011 8.092011-04-20 10:51:48

Malmö. En 27-årig man, som omhändertogs för berusning vid Triangeln på tisdagskvällen, hittades under natten död i polisarresten.


Personalen, som tittade till 27-åringen med en kvarts mellanrum, påträffade honom vid 03.45. Ambulans tillkallades men mannens liv gick inte att rädda.

Enligt polisens misstankar rör det sig sannolikt om ett sjukdomsfall, men en obduktion ska fastställa dödsorsaken. Förundersökning har inletts och leds av åklagare vid riksenheten för polismål.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2011, Dement fick sitta i fyllecell

HOFORS
En 79-årig dement man från Hofors fick tillbringa fem timmar i fyllecell i Sandviken. 
Mannens son är nu mycket kritisk till polisens agerande.

- Vad hade hänt om de släppt ut pappa i Sandviken mitt i natten?

Det var på fredag eftermiddag vid halv fem som polisen fick syn på en äldre man på en parkbänk utanför Folkets hus i Hofors. Han hade en ölburk i handen och sluddrade när han pratade. Polisen beslutade sig för att ta med mannen till polisstationen i Sandviken för tillnyktring.

Två timmar senare fick mannens son ett SMS från en upprörd person som sett två civilklädda poliser föra iväg pappan. I meddelandet stod det att hans pappa fanns hos polisen i Sandviken.

- Pappa är dement, halvblind och har balanssvårigheter.


Men han vet var jag bor och vad jag heter, hade polisen frågat honom hade han berättat, säger mannens son.
Sonen tog kontakt med polisen som kunde berätta att de hade pappan i förvar.

- Jag berättade att han var dement, då lät de förvånade.
Sonen och hans syster körde de tre milen till Sandviken för att hämta ut pappan. Han var då förvirrad och enligt sonen var han inte alkoholpåverkad utan mest ledsen. Klockan var då ungefär tio på kvällen.

Tanken var att mannen skulle släppas efter sex till åtta timmars tillnyktring, men eftersom sonen hann hämta ut pappan så behövde han inte stanna så länge.

- Det känns inte alls bra att de sätter dementa 79-åringar i fyllecell. Vad hade hänt om inte jag fått reda på att han var där? Hade de släppt ut honom på gatan i Sandviken då? säger sonen.

Men polisen säger att de i så fall hade sett till att mannen fått skjuts hem. Att han var dement var ingenting som de uppmärksammat. Polisen hävdar att mannen inte kunde stå ordentligt och luktade alkohol.

- Han var en fara för sig själv, och då är det bäst för personen att vi tar om hand om honom. Handlar det om en tonåring kör vi förstås hem personen till sina föräldrar, men i det här fallet talar vi om en myndig man, säger vakthavande befäl Johan Fredriksson på Gävlepolisen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2010, Kvinna med misstänkt hjärnblödning hamnade i fyllecell

Uppdaterad 2010-11-08 15:32. Publicerad 2010-11-08 14:10

Polisen omhändertog en kvinna och satte henne i fyllecell.


Dagen efter släppte en patrull av henne i kommunhuset.

Då var hon svårt medtagen och några dagar senare avled hon.

Det är Munkfors kommun som JO-anmäler polisen i Värmland. I anmälan riktar man skarp kritik mot polisen som lämnade kvinnan i kommunhusets reception.

Vi har gjort bedömningen att man borde agerat på ett annat sätt. I stället skulle polisen vänt sig till sjukvården, säger Sandra Hermanrud, tillförordnad chef på Individ- och familjeenheten inom Munkfors kommun, till DN.se.




SLUT PÅ DEL 8


MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:




Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd

Alla avsnitt:


Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

4 kommentarer:

  1. IP: 147.186.48.65 May 10, 2013 11:14:26 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: UNDER MATTAN: Sverige undermattans.blogspot.se/search/label/Sverige?updated-max=2012-03-27T0...
    -----------------------------
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Page Viewed: UNDER MATTAN
    undermattans.blogspot.se
    -----------------------------
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Page Viewed: UNDER MATTAN: Sverige undermattans.blogspot.se/search/label/Sverige?updated-max=2012-03-27T09:28:00-07:00&max-results=20...
    -----------------------------
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Page Viewed: UNDER MATTAN: Sverige undermattans.blogspot.se/search/label/Sverige?updated-max=2012-03-27T09:28:00-07:00&max-results=20...

    SvaraRadera
  2. -Brottsmisstänkt nämndeman/politiker Joakim Moberg Hasselskog (S) dömde vidare-

    Posted on corruptio 2012

    Alingsås 20 dec. 2012

    Nämndeman och socialdemokratisk politiker Joakim Moberg Hasselskog i Alingsås tingsrätt har åtalats för misshandel.

    Han har dömt i flera brottmål under hösten, trots att han samtidigt utreddes för brott.

    Enligt åklagaren misshandlade nämndemannen sin fru Liselotte Hasselskog i deras gemensamma bostad i september. Nämndemannen själv säger sig inte komma ihåg händelsen.

    I samband med åtalet på onsdagen har han avsagt sig sitt nämndemannauppdrag och även avslutat ett politiskt uppdrag som ersättare i miljöskyddsnämnden.

    Gärningsbeskrivning
    Joakim Moberg Hasselskog har den 30 september 2012 i dåvarande bostaden på Grankullegatan 18 i Alingsås misshandlat Liselotte Hasselskog genom att sparka henne i ryggen och senare släpa och dra henne till ett annat rum.

    Våldet har orsakat henne kraftig smärta, rodnad, mindre märken/sårskador och spår av blod i urinen.

    Lagrum
    3 kap 5 § brottsbalken

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2012/12/misstankt-for-kvinnomisshandel.html

    SvaraRadera
  3. -Polis Thomas Knopf (Uppsala) åtalas för sadistisk kvinnomisshandel-

    Posted on corruptio 2012

    Polis Thomas Knopf, UPPSALA, åtalas för att ha misshandlat en kvinna på pub i Uppsala

    Polis åtalas för misshandel
    En polisman bosatt i Uppsala åtalas för ofredande och misshandel av en kvinna.

    Polismannen har på sin lediga tid vid två tillfällen i våras angripit kvinnan. Första gången var på en krog i Uppsala då han tog tag i kvinnans armar och tryckte upp henne mot en vägg och höll fast i minst två minuter.

    Den andra händelsen inträffade också på en krog ett par veckor senare. Polismannen åtalas för att ha misshandlat kvinnan genom att bland annat slå henne i huvudet och knuffa in henne i en bardisk så att hon skadade sig.

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2012/11/polis-thomas-knopf-uppsala-atalas-for.html

    SvaraRadera
  4. -Polis Carl Johan Stöltenhielm alias Carl Larsson åtalas igen-

    Posted on corruptio 2012

    Förra gången åtalades fegisen för att ha hotat Jesper Nilsson och raderat Nilssons videofilm som han tog i tunnelbanan. Nu är den kriminelle polismannen åtalad för att ha försökt köra ihjäl en 16-årig grabb.

    Det var den 23 juni förra sommaren som de två polismännen tog upp jakten på en då 16-årig mc-förare i samband med en misstänkt rödljuskörning.

    Men 16-åringen vägrade stanna och i stället inleddes en vansinnesfärd genom Östermalm där polismännen misstänks ha försökt preja mc-föraren av vägen.

    Nu åtalas poliserna i Stockholms tingsrätt för tjänstefel.
    – Det här är en motorcykel, och nuddar man bakhjulet på en motorcykel kan man få sladd och ramla omkull, säger Håkan Roswall, tillförordnad chefsåklagare vid riksenheten för polismål.

    Biljakten gick genom både större och mindre gator på Östermalm och hastigheterna uppskattas ha varit mellan 60 och 80 kilometer i timmen.
    Bland annat uppges 16-åringen ha jagats på den grusade gångvägen på Valhallavägens mittrefug.

    – Folk har varit tvungna att hoppa åt sidan för att inte bli påkörda av motorcyklisten eller polisbilen, säger Håkan Roswall.

    Enligt 16-åringen själv ska poliserna ha kört in i motorcykelns baksida vid tre tillfällen under jakten. Ett vittne berättar att det hördes en smäll vid ett av tillfällena.

    Polismännen medger att de följt efter mannen men nekar till att de försökt preja honom av vägen. och att de kört på den grusade gångvägen på Valhallavägen.

    Men enligt Håkan Roswall har de brutit mot Rikspolisstyrelsens regler om efterföljande och borde därför ha avbrutit jakten.
    Polismännen riskerar nu böter.

    http://corruptiosweden.blogspot.se/2012/11/poliser-atalas-prejade-16-aring-pa.html

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.