måndag 20 maj 2013

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 7 (repris)

Amnesty kritiserar Sverige för bristande polisgranskning.

AMNESTY: - I Sverige finns ingen effektiv och oberoende instans som utreder klagomål mot poliser och ingen ställs därför till svars för polisens brott mot mänskliga rättigheter. 


I serien "Svenska Polisens Dåliga Dagar" har UnderMattan-bloggen samlat incidenter som den svenska ordningsmakten varit inblandad i de senaste åren. De flesta händelser är från 2008-2013 och ett fåtal från tidigare år. Artiklarna är hämtade från både dagspress, webb-tidningar och bloggar. (Favorit i repris)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 7


”Fick epilepsianfall  – Pepparsprejades i ambulansen av polis”




2011, Kronofogden och polisen
slog till på motorvägen

Källa: SVT, m fl - 9 juni 2011

Kronofogden i Stockholm har tagit sig ut på vägarna för att driva in skulder. Nu i veckan tog de polisen till hjälp och stoppade bilisterna på Essingeleden - och lyckades beslagta en hel del värdefullt gods.

I början av Juni 2011 genomförde polisen en omfattande trafikrazzia på Essingeleden. Polisens egna bilder visar hur ett 50-tal poliser under sex timmar kontrollerar närmare tusen förare.
-Det är en del av en gemensam EU-strategi och skedde samtidigt runt om i hela Europa.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Fler böteslappar ger polis högre lön

Västervik. Polisen i Kalmar län införde vid årsskiftet ett nytt lönesystem där polisernas prestationer mäts med resultatuppföljningar.  

Ju fler som de låter blåsa och ju fler böteslappar de skriver ut desto bättre betalt får de, uppger Västerviks-Tidningen.

"Huvudsyftet är att utveckla relationerna" mellan de anställda och deras chefer, säger den operative chefen Ulf Ericsson till tidningen.

– Det är enklare för chefen att coacha sin personal om han eller hon vet vad medarbetaren presterat. Många poliser är dock oroliga för vad det nya systemet ska leda till, uppger Polisförbundet som godkänt avtalet.

– Det har kommit en hel del negativa reaktioner från anställda. Vissa känner sig överkontrollerade, andra känner sig åsidosatta eftersom de vet att deras insatser är svåra att resultatmäta, säger Polisförbundets länsordförande Mats Johansson.
*
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Poliser i insatsstyrkan åtalas

Uppdaterad 2010-04-01 13:16. Publicerad 2010-04-01 08:08
Två poliser vid nationella insatsstyrkan och Rikskriminalpolisen åtalas för att ha trängt sig in hos en kvinna och hennes make, som felaktigt pekats ut som inblandad i en smugglingshärva med amfetamin från Holland, skriver Metro.

De misstänks för tjänstefel, olaga frihetsberövande, olaga tvång och egenmäktigt förfarande.
Kvinnan tvingades sitta frihetsberövad i sitt eget hem
vid tillslaget i Tumba söder om Stockholm i maj förra året. Hon fick en chock när poliserna trängde sig in i bostaden när hon var ensam hemma och mår fortfarande dåligt av händelsen.

Poliserna handlade på eget bevåg utan beslut från åklagare om husrannsakan och utan direktiv från spaningsledningen. 

Enligt åtalet fanns det inte heller några tydliga brottsmisstankar.
*
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, 16-årig flicka i arresten utan kläder

En 16-årig flicka som anhölls misstänkt för försök till rån i vintras tvingades sitta i arresten i bara trosor och linne under nästan två dygn.



Det uppger hennes pappa som anmält polismyndigheten till Justitieombudsmannen (JO). JO har nu beslutat att granska händelsen.

Flickan blev av med kläderna vid avvisiteringen. Det var först när flickans advokat krävde att flickan skulle få kläder som polisen ordnade fram kläder från häktet i Umeå. Förklaringen var då att det inte hade funnits tillräckligt med kläder och att det egentligen inte gick att låna kläder från häktet.

(Editors notes: Wow, det var alltså därför arrestvakterna såg så lyckliga ut och aldrig ville gå hem. 2 dagars gratis underhållning…)
*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polischef hotade reporter: Skriv det jag säger, annars jävlar...

"Du ska akta dig jävligt noga." Nu är polisen anmäld till Statens ansvarsnämnd. Uttalandena till journalisten uppfattades som hotfulla och Rikspolisstyrelsen, RPS, anser att han brutit mot polisförordningen.
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 2010, Säpo har flera i år brutit mot lagen

Säpo har under flera år låtit bli att förstöra hemligt avlyssningsmaterial i avslutade förundersökningar. Ett agerande som strider mot lagen och som strider mot åklagares uttryckliga beslut.

- Det hela har varit systematiskt och kanske pågått under så lång tid som tio år.

-Man har avlyssnat människor och sedan struntat i att radera det när rättegångsbalken säger det. Man har fortsatt att använda avlyssnat material. Vi snackar grundlagsbrott här. Allvarliga grundlagsbrott, säger Rick Falkvinge partiledare för Piratpartiet.

Polisens hemligaste chefer.
De höga chefer som det handlar om finns bland annat inom polisens hemligaste organisationer - chefen för författningsskyddet, chefen för kontraspionaget och enhetschefen för kontraterrorism.

Alla tre har delgivits misstanke om brott men i den nedlagda förundersökningen frias samtliga med motiveringen att de saknat kunskap, kompetens eller utbildning om reglerna.

-Det är väl fruktansvärt att det sitter människor som inte har den utbildningen och som ska hantera hemligt material. För mig låter det väldigt oroväckande, säger riksdagsledamoten Camilla Lindberg (FP).

-Det jag är mest förvånad över är att man är så ärlig, att man konstaterar att de är så inkompetenta att de inte kan hållas till svars. Jag har aldrig sett en sådan här skrivning i ett åklagarbeslut, säger Rick Falkvinge.

Per Lind, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, var den åklagare som fattade beslut om att lägga ned förundersökningen.

Han skriver i nedläggningsbeslutet att "Under förundersökningen har det framkommit att anställda på de operativa enheterna saknade eller hade mycket bristfällig utbildning i hantering av hemliga tvångsmedel."
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2008, MICHAEL LUNDH, före detta polis:

Michael Lundh, född 1958 i Linköping, är en svensk före detta polis samt numera författare, föreläsare, debattör och krönikör. Michael Lundh är en känd debattör i frågor som rör integration, polismakt, diskriminering med mera.
Han har belönats med ett stipendium av Artister mot nazister på 50 000 kronor. Han är också engagerad i socialdemokraterna och Expo på olika sätt.

----------------------------------------------------------------------------------


Jag har arbetat som polis i 24 år i Stockholm. För några år sedan valde jag att lämna polisen. En av anledningarna till detta var att jag fick svårigheter att vara kvar inom polisen efter ett antal debattartiklar om kårandan inom polisen, och rättssystemets behandling av utsatta grupper.

 De högsta polischeferna gjorde allt för att få bort mig och stoppa mina åsikter, vilket JO senare gav dem stark kritik för.

Efter att jag lämnat polisen har jag hunnit med att skriva två böcker. Den första boken ”Sveriges Likas Lag” som kom för två år sedan behandlar en del av de frågor som nu är aktuella i samband med JK:s uttalande om oskyldigt dömda, och att poliser ibland ljuger vid rättegångar.

I boken beskriver jag hur jag själv som ung polis vid åtskilliga tillfällen ljög i rättegångar och hur mitt agerande ofta drabbade utsatta personer och grupper. Fostrad av en så kallad kåranda skyddade jag ofta kollegor mot olika grupper som vi gripit eller omhändertagit och som anmält mig eller någon kollega för övergrepp.

Jag lärde mig tidigt av äldre kollegor hur man skulle skriva sig fri när man begått övergrepp på omhändertagna eller gripna.

Fick någon man gripit en skada så skrevs som vanligt ”Personen var bråkig så polismannen Lundh och hans kollega tvingades göra nedläggning framåt enligt Rikspolisstyrelsens anvisningar. Då den misstänkte var våldsam lyckades polismännen inte hejda fallet varför de misstänkte slog i huvudet och blodvite uppstod.” Jag vet inte hur många gånger jag skrev detta avsnitt och jag var långtifrån ensam om detta.

Jag och flera med mig hade olika droger på sig som exempelvis ett antal narkotikaklassade tabletter som man vid vissa trängande behov kunde placera på någon person.



Detta om man gjort ett ingripande som man kanske inte hade fog för så kunde man åtminstone styrka att personen hade tabletter på sig som klassades som ett brott och att det därmed fanns anledning till personkontroll och gripande.

I de allra flesta fallen var det personer som tillhör de utsatta grupperna som missbrukare och personer med utländsk bakgrund som drabbades. Det stora problemet i dag inom rättssystemet anser jag inte är att domstolar dömer oskyldiga.

Det allvarliga är att de vittnesmål som kommer från polis och väktare ibland inte är sanna utan konstruktioner för att täcka gripandet.

Jag skulle kunna fylla en bok med berättelser som poliser och väktare skrivit och berättat för mig. En väktare berättade att man i vissa butiker tävlar om att ha mest gripna per månad, med en Londonresa som pris. Tänk er själva en utsatt missbrukare som kommer i vägen för en sådan väktare som vill bättra på sin statistik.

Vid rättegången har den misstänkte ofta inte en chans mot polisen eller väktarna när vittnesmålen vägs mot varandra. Man utgår ofta från att en missbrukare ljuger och att en polis eller väktare i uniform talar sanning.

Det är mycket betydelsefullt och viktigt att JK tar upp dessa frågor. Jag anser att det är strukturer och systemfel som skapar denna situation och vilket resulterar i att personer blir oskyldigt dömda.

Jag vill slutligen betona att de allra flesta poliser jag arbetat med och mött är skötsamma killar och tjejer och gör ett mycket bra arbete.


MICHAEL LUNDH


Michael Lundh har jobbat som polis i 24 år. Han satt med i regeringens ungdomsdelegation 1999 till 2002, är tidigare styrelseledamot i Stiftelsen Expo och arbetar hos Skolor Mot Rasism.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Skånepolisen vill säga upp bloggande polisman

Publicerad 2010-04-27 14:51
Skånepolisen vill säga upp den polisman som drivit en blogg full av sexistiska och kränkande inlägg. Mannen har uppgett att berättelserna i bloggen är påhittade, men Skånepolisen menar att de, oavsett sanningshalten, allvarligt har skadat polisens anseende.

Polismannen har under pseudonymen ”Farbror Blå” bland annat beskrivit hur han skakat hand med en man som tagit sitt liv och hetsat en annan man att hoppa från ett tak.

En del av inläggen är också av rent sexistisk karaktär. I ett inlägg från den 1 mars i fjol beskriver mannen hur han och flera andra polismän tryckt sina könsorgan mot inredningen i en polisbil som skulle köras av kvinnliga kollegor

”Vi ollade handtagen i dörrarna, fönsterhissknapparna, växelspaken, ratten och stereo- samt polisradioknapparna. Och luren som man pratar i till ledningscentralen.

Helt nerollad polisbil. Omoget? Sexistiskt? Ja, för fan”, skriver mannen.

- I ett annat inlägg skriver han att en psykiskt instabil kvinna han träffat i tjänsten ”hade kåtslag”.



Skånepolisen fick information om bloggen när den uppmärksammades i flera medier. I ett öppet brev till sina chefer och kollegor medgav senare en polisman anställd vd Skånepolisen att det var han som låg bakom bloggen. I brevet skriver han att han ångrar sitt agerande och att det handlar om påhittade händelser.

Men Skånepolisen menar att bloggen, oavsett om händelserna är sanna eller inte, allvarligt har skadat myndighetens förtroende och begär nu hos Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd att få säga upp mannen.

”Oavsett om berättelserna är självupplevda, återberättade eller påhittade konstaterar myndigheten att historierna väckt avsky och att många tagit anstöt”, skriver Skånepolisen i sitt yttrande.

Myndigheten menar att polismannens agerande försvårar polisens arbete med att stärka allmänhetens förtroende för polisen. Efter att polismannens tidsfördriv uppdagats är han också föremål för en förundersökning angående sexuellt ofredande.

(Editors notes: Det måste väl finnas ett annat företag som kan sköta rekryteringen åt polisen? För tillfället sköts det ungefär som om Emil i Lönneberga skulle gjort castingen till en Rambo-film. ...Typ, ”- Jag vill inte ha den där nedra Sylvester Stallone som Rambo”… -Jag vill ha drängen Alfred istället!!!) 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2009, Fick epilepsianfall – pepparsprejades i ambulans av polis


JO kritiserar polisen: ”- Helt omdömeslöst”

Polisen använder pepparspray alldeles för frikostigt – och i helt fel situationer. Det anser JO.
Exempel: en kvinna som fick ett epilepsianfall sprayades i ambulansens på väg mot sjukhuset.

– Helt omdömeslöst,
säger chefs-JO Mats Melin. Justitieombudsmannen, (JO) har sedan några år tillbaka granskat polisen användande av pepparspray.
Det är obegripligt att man ens kommer på tanken.


Det ligger mellan totalt omdömeslöshet och ett övergrepp på en person som är på väg att föras till sjukhus, säger Mats Melin.

(Editors notes: Allt man inte dör av i mötet med poliser, gör en starkare! (hon dog väl förhoppningsvis inte, eller???)
*

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2009, Förundersökning om ”Neger Niggersson”

10 februari 2009 kl 10:50, uppdaterad: 10 februari 2009 kl 11:18
Efter avslöjandena om att Skånepolisen använt fiktiva namn som "Neger Niggersson" och "Oskar Neger" i sin interna utbildning har nu chefåklagare Jörgen Lindberg beslutat sig för att inleda en förundersökning om hets mot folkgrupp.

Det var i samband med en kurs i beslaghantering för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö våren 2008 som ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” användes.

Instruktören visade upp namn som skulle användas i övningen på en storbildsskärm. Flera kursdeltagare reagerade över att ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” stod med på listan och slog larm till högsta ledningen.

Chefsåklagare Jörgen Lindberg vid vid Riksenheten för polismål i Malmö beslutade i går att inleda en förundersökning om brott. Detta gör åklagaren på eget initiativ - någon polisanmälan har alltså inte gjorts.

(Editors notes: Om vissa polisuniformer designas som vita lakan med en vit löjlig trattformad mössa, blir det lättare för delar av befolkningen att se vilken polis man inte skall fråga om vägen. För tydlighetens skull kan dessa polismän även utrustas med ett litet brinnande kors och rep i stället för tjänstepistoler…)
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*

2010, Åtta män låstes in i moské

Åtta män frihetsberövades under flera timmar inne i en moské i Gårdsten vid polisens "terroraktion" den 30 oktober.

Tungt beväpnad polis bankade in dörrar, grep flera personer och förhörde barn. Insatsen efter det påstådda bombhotet i Göteborg, innehåller dock ännu en sensationell ingrediens:

Tre av de män som misstänktes för förberedelse till terrorbrott, lördagen 30 oktober, greps i sina bostäder. En av dem skulle visserligen endast plockas med för vittnesförhör, men han fick ändå utstå samma omilda behandling.

Den fjärde mannen, en 28-åring, var inte i sin lägenhet. Han hade redan vid 06.30-tiden åkt till den moské som är inrymd i Römosseskolans idrottshall i Gårdsten.

Mannen, som är bror till en av de andra tre, hade för avsikt att be sin morgonbön. Han hann aldrig starta, förrän den piketstyrka som följde honom slog till.

- Det är naturligtvis väldigt olyckligt att ett ingripande av den här typen äger rum i en helig lokal. Människor i Angered är upprörda och det har jag full förståelse för, betonar kommissarie Bertil Claesson, chef för polisenhet Nordost.

Terrorärendet

Alla brottsmisstankar är, sedan i tisdags, avskrivna gällande samtliga gripna, anhållna och förhörda personer.

• Åklagaren Tomas Lindstrand säger till Ekoredaktionen att han fortfarande anser "att beslutet om tillslagen var rätt i den situation man befann sig". Det var uppgifter från vittnen som låg till grund för ingripandet. Informationen sade bland annat att uppåt 100 personer kunde dö i ett attentat mot en viss del av Göteborgs centrum.

• Polisen poängterar att det inte finns någon som helst koppling mellan moskén på Römosseskolan och det påstådda bombhotet.
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Polisen gav fel ip-adress - oskyldig barnporrmisstänkt

Samhälle. Polisen kopplade ihop fel gatuadress med en ip-adress i en barnporrhärva. Först efter en husrannsakan uppdagades misstaget: 



Tillslaget hade skett mot en helt oskyldig person.

Det var i tisdags som polisen slog till mot ett stort antal personer runt om i landet som misstänktes för barnpornografibrott. De misstänkta hade spårats via sina ip-adresser, en metod som ofta används av polisen för att komma åt kriminella på nätet.

Men spårningen hade gått helt fel till och nu tvärvänder polisen, skriver Svenska Dagbladet. En av personerna som utsattes för en razzia mot sitt hem var helt oskyldig. Polisen hade gjort fel när en gatuadress skulle knytas till ett ip-nummer.

– Man kan göra misstag, det är den mänskliga faktorn helt enkelt, säger Bo Nordgren, kriminalkommisarie på rikskriminalens it-brottssektion till Computer Sweden.
Mannen har nu friats från alla misstankar och fått tillbaka beslagtagen utrustning.

– Man måste verkligen vara noggrann och i det här fallet var vi inte det.
*

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Polis bröt armen på 15-årig flicka

27 maj 2011 kl 01:30, uppdaterad: 27 maj 2011 kl 06:44
En polisman i Göteborg åtalas för vållande till kroppsskada efter att ha brutit en 15-årig flickas arm. Flickan var berusad och högljudd och skulle omhändertas, men när polisen tryckte upp henne mot motorhuven på polisbilen så knäckte det till i hennes arm, skriver Metro.

- Hon gav mig en spark på benet, säger polismannen i förhöret. Polismannen ska ha tagit ett felaktigt skuldergrepp vid ingripandet. Händelsen inträffade i oktober förra året.

(Editors notes: Troligtvis tränade Polismannen bara inför förspelet han tänkte ha med frugan efter jobbet…)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Pepparsprejande poliser begick inte tjänstefel

HALMSTAD
Den uppmärksammade pepparsprejningen på Coop Forum leder inte till några åtal –varken mot poliserna som anmäldes för tjänstefel, eller mot den funktionshindrade man som anmäldes för våldsamt motstånd.

Det var i början av april som polisen fick larm om att en misstänkt biltjuv gick runt och tittade på parkeringen på Eurostop. Patrullen som ryckte ut hittade en man som stämde in på signalementet inne på Coop Forum. Poliserna tyckte att han verkade påverkad – och dessutom slet han sig loss när de tog tag i honom.

I tumultet som följde pepparsprejade polisen honom i ansiktet. När han därefter började springa jagade de mannen genom butiken för att till sist brotta ner honom vid kassorna.

De anställda i butiken som såg det hela blev väldigt upprörda eftersom de kände igen 38-åringen och tyckte att polisen tog till övervåld mot en harmlös person.  


De visste att han älskar att titta på bilar och har svårt för att prata tydligt efter att ha blivit hjärnskadad i samband med en trafikolycka.

Personal från Coop Forum hjälpte 38-åringen att lugna ner sig och torka bort pepparsprej och tårar. De tog också reda på vilken gruppbostad mannen bor och följde med när polisen transporterade honom dit.

Patrullen anmälde mannen för våldsamt motstånd, men chefsåklagare Anders Johansson har lagt ner den utredningen med motiveringen att ”brott kan ej styrkas”.

– Det faller på att han inte hade något uppsåt. På grund av sitt funktionshinder hade han inte insikt i vad som hände, säger han och tillägger:

-Vad jag förstår har han sedan tidigare dessutom svårt för att folk tar i honom.

(Editors notes: Tänk vad dessa Poliser skulle kunna uträtta om de fick vistas en hel dag i närheten av ett gruppboende-hus för mentalt funktionshindrade, med några burkar pepparspray… De hade säkert fångat massor med bovar…

- Vad som bör skrämma den övriga befolkningen i landet är att inget brott över huvud taget verkar ha begåtts mer än av poliserna. En ”misstänkt biltjuv” som bara tittat ondsint på bilar och tydligen inte stulit någon bil?? Mer typ, ”misstänkt dålig biltjuv…”

Var är brottet? Om Poliserna pepparsprayar skiten ur folk som någon uppfattar som udda innan de begår brott, vad gör de då om dessa verkligen lyckas begå ett brott…?)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
2009, Polis buggade fel telefon - slipper påföljd

Ett polisbefäl som lät avlyssna helt fel telefonnummer i flera timmar slipper både åtal och prövning av disciplinnämnden.

MALMÖ. En person misstänkt för grov brottslighet hade undkommit polisens spaningsarbete under en längre tid. Det var dags att dra åt tumskruvarna. Polisen bad åklagaren om att få telefonavlyssna personen - och det beviljades.

Men när avlyssningen skulle träda i kraft lät ansvarigt polisbefäl bugga fel telefonnummer. I åtskilliga timmar avlyssnades den oskyldiga familjens telefon.

Misstaget berodde på att någon skrivit ner fel nummer i en promemoria. Och befälet - som missat att kontrollera att uppgifterna stämde - anmäldes för tjänstefel. Men nu slipper han både åtal och prövning av polisens disciplinnämnd.

Åklagaren finner att inget brott begåtts. Polismyndigheten i Skåne finner att det räcker att polisbefälets chef tar sig ett allvarligt samtal med befälet i fråga.
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polis lade ut misstänkts identitet på Facebook

En polisman i Örebro lade ut en bild av en misstänkt och dennes personnummer på Facebook.
Han anmäldes för tjänstefel – men länspolismästaren avskriver fallet. Ebba Sverne Arvill, tf länspolismästare i Örebro län.



Endast den undre delen av ansiktet och övre delen av bröstet syntes på bilden som lades ut på Facebooksidan, men personnumret var fullt synligt.
- Han tog bilden för att ha den i en minnesanteckning, men sedan hamnade den på Facebook, säger Bo Mårtensson, handläggare i disciplinärenden vid Örebropolisen.

Det krävs ett antal knapptryckningar för att skicka en bild från sin tjänstemobil till sin Facebooksida, men enligt polisen är det ändå inte klarlagt att polismannen gjorde det med avsikt.
- Bilden togs bort så fort en kollega uppmärksammade den, säger Bo Mårtensson.

Polismannen som hade lagt ut bilden anmäldes för tjänstefel och kallades till ett möte med tf länspolismästare Ebba Sverne Arvill. Efter mötet beslutade hon att inte gå vidare med fallet. Det ansågs räcka att polismannen hade ett samtal med sin närmaste chef.
”Disciplinärt förfarande inleds ej”, skrev hon i beslutet.
- Motiveringen är att det inte finns anledning att misstänka att brott har förövats som lyder under allmänt åtal, säger Bo Mårtensson.
*
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polis som räckte finger är anmäld

5 juli 2009 kl 01:51, uppdaterad: 5 juli 2009 kl 01:53
En polisman har förflyttats och polisanmälts sedan han gjort en förolämpande gest med långfingret mot ett gäng unga i området Herrgården i Rosengård i Malmö.

Polisledningen fruktar att gesten kan ha satt månader av arbete för att skapa goda relationer i fara, skriver Sydsvenskan.

Det var i fredags som två lediga polismän på motorcykel besökte Skånepolisens mobila station i stadsdelen Rosengård. När de gav sig i väg hade ett gäng unga killar samlats på andra sidan vägen. När motorcykeln körde i väg räckte en av poliserna upp långfingret i en provocerande gest. Han iakttogs av kollegorna som var kvar.

Det är inte försvarligt. Man beter sig bara inte på det viset som polis. Vi har ett känsligt läge på Rosengård där vi har arbetat hårt under lång tid på att skapa en god relation med de boende. Nu riskerar den processen att ta flera steg tillbaka, säger tjänstgörande polischef Bengt-Åke Malm till tidningen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2008, Ida Gard led för lite - får inget skadestånd

HAPARANDA. Ida Gard får inget skadestånd – trots att polisens insatsstyrka stormade hennes lägenhet medan hon sov. Polisen kräver intyg på att hon lidit fysisk och psykisk skada av händelsen.

- Hon kan inte bevisa det, säger Gabriella Pettersson, jurist vid Rikspolisstyrelsen.

Bakgrund:

Det var strax före fem på morgonen den 3 juni som Ida Gard väcktes av att hon hårdhänt hölls fast i sin säng av en svartklädd, maskerad man.

Flera andra maskerade personer sökte igenom hennes lägenhet. Ida Gard frågade vad de gjorde men fick inget svar. Mannen som höll fast henne bad henne resa sig trots att hon inte var klädd, sedan hölls hon åter fast till både händer och fötter.

När polisen inser misstaget släpps Ida Gard och insatsstyrkan lämnar hennes bostad utan förklaring. Gard hör då ett tumult ifrån grannlägenheten och därefter kommer en uniformerad polis (insatsledaren, Kurirens anm) och säger det inte var henne de letade efter.

Polisens insatsstyrka tog alltså fel dörr när de skulle gripa en ung man misstänkt för att med pistol ha rånat Shells bensinstation tidigare på kvällen.

Hon borde ha gått till läkare direkt efter händelsen för att få ett intyg, men gjorde alltså inte det. 

- Jag fick blåmärken på armarna och var i chock flera dagar efteråt. Hur skulle jag veta att jag måste kunna bevisa det, säger hon.

Ida Gard säger att polisens intrång plågar henne mera nu, efter ett drygt halvår.

- Jag har ofta mardrömmar. Jag ångrar att jag inte sökte hjälp då, men jag kommer att prata med någon om det här. Ida Gard lämnades alltså utan förklaring efter det inträffade.

- Polisen hade ingen möjlighet att avbryta insatsen mot en troligen beväpnad brottsmisstänkt men vi beklagar att Gard inte erbjöds hjälp efteråt, säger Gabriella Pettersson.

Efter Kurirens avslöjande får Ida Gard istället en blombukett av polisen.

(Editors notes: Tjejen bör få flera 100 tusen i ersättning + en offentlig ursäkt från statsministern. Detta är i det närmsta statlig våldtäkt. Blombuketten är bara en ytterligare förnedring. Polisen borde varit konsekvent och åtminstone gett henne en örfil istället för blommor...

Om insatsstyrkan tagit livet av tösen ”av misstag” så hade i alla fall hennes efterlevande kanske kunnat ”bevisa att hon var död” och fått ett par tusenlappar (…i bästa fall…)… Blombuketten hade då kommit till bättre användning)
*

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polis får behålla jobbet trots vådaskott

Karlstad
Pistolkulan passerade tre personer när den kvinnliga polisassistenten råkade avfyra sitt tjänstevapen inne i polishuset i Karlstad. Rikspolisstyrelsen har nu beslutat att hon får behålla jobbet – även om hon fälls i en kommande rättegång.

– Hon har fått kompletterande utbildning i vapenhantering, säger Per Ström, informationschef vid Värmlandspolisen.

Polisassistenten hade sitt tjänstevapen med sig när hon gick in på kontoret i oktober förra året. Hon skulle delta i en skjutövning och förberedde sig inför denna.

Av någon anledning gick ett skott av och kulan for in i ett kontor där en person satt och sedan vidare in i ett annat rum där ytterligare två personer befann sig. Enligt uppgifter passerade kulan väldigt nära dem.

– Efter händelsen blev hon av med sitt tjänstevapen och fick andra arbetsuppgifter under Rikspolisstyrelsens internutredning, säger Per Ström.

Nyligen kom Rikspolisstyrelsen med sitt besked. Händelsen kallas för "klandervärd", men hon får behålla jobbet.
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis riskerar varning för felaktigt gripande

En polis i Värmland riskerar disciplinpåföljd efter en miss där en oskyldig person greps och frihetsberövades.

Det var i februari som Värmlandspolisen skulle bistå Rikskriminalpolisen med ett gripande av en efterlyst person. Språkförbistring och en bifogad handling med två namn ledde till misstaget.

Den felaktigt gripne var frihetsberövad i en dryg timme innan misstaget upptäcktes, enligt det yttrande som Polismyndigheten Värmland skickat till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Värmlandspolisen beskriver händelsen som ett ”beklagligt missförstånd” och anser att det inte bör leda till någon disciplinpåföljd. Om nämnden beslutar om påföljd bör den ske i form av en varning.





SLUT PÅ DEL 7

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:

*




Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

3 kommentarer:

  1. -Polis Mattias Mc Vey åtalas – Krossade kvinnas käke med bilen-

    Posted on corruptio 2013

    Polismannen backade på kvinnan med sin tjänstebil i centrala Stockholm. Det slutade med ett brutet käkben och tandskador.

    Nu åtalas polismannen Mattias Mc Vey i Stockholms tingsrätt för vållande till kroppsskada. Händelsen inträffade på Klarabergsgatan den 26 augusti 2012.

    Polismannen hoppade in i bilen för att uträtta ett tjänsteärende och började backa när kvinnan träffades av bilen. Enligt kammaråklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål har polismannen ”av oaktsamhet” orsakat kvinnan ”smärta, svullnad, brutet käkben och tandskador genom att backa på henne med sitt tjänstefordon.

    ”Skadorna är, enligt Roswall, inte att anse som ringa.

    Förutom rättsintyg som styrker skadorna åberopas även foton på den aktuella polisbilen som visar att bakåtsikten varit ”starkt begränsad” vid tillfället. Polismannen förnekar brott.

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2013/01/polis-mattias-mc-vey-atalas-krossade.html

    SvaraRadera
  2. -Polis Charlotte "Lotta" Thorell ska ha stulit skyddsmasker på jobbet – och auktionerat ut dem på nätsajten Tradera-

    Posted on corruptio 2013

    Nekade först - Men har nu erkänt
    Polis Charlotte Thorell åtalas nu för stöld. Enligt åklagaren Per G Lindell nekade personen först till anklagelserna, men erkände senare.

    I ett förhör kom det fram att polismannen hade uppfattningen att maskerna var mer eller mindre skräp och att det därför inte var stöld att ta dem.

    – Först såldes tre masker för 2700 kronor och vid ett senare tillfälle två masker för 2000 kronor, säger Per G Lindell

    – Jag utgår från att det blir avsked vid en fällande dom, säger chefsåklagare Per G Lindell vid riksenheten för polismål.

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2013/01/polis-charlotte-lotta-thorell-ska-ha.html

    SvaraRadera
  3. -Polis Håkan Kåvemyr fälls för olaga dataintrång - Polismyndigheten i Södertälje-

    Posted on corruptio 2013

    DATAINTRÅNG
    Du har i Södertälje kommun olovligen berett dig tillgång till uppgifter som varit avsedda för automatisk behandling genom att göra en slagning i polisens datasystem PMF på dig själv. Slagningen har inte varit nödvändig för att genomföra en viss
    arbetsuppgift.

    Datum 2012-10-25
    Lagrum
    4 kap 9 c § brottsbalken

    PÅFÖLJD
    Dagsböter 30 à 460 kronor = 13 800 kronor.
    Avgift till Brottsofferfonden
    500 kronor.

    http://corruptiosweden.blogspot.co.at/2013/01/polis-hakan-kavemyr-falls-for-olaga.html

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.