torsdag 2 maj 2013

Svenska försvaret såg USA:s i Bostoninsats och ville plötsligt terrorträna med polisen


”- Nu måste polisen acceptera terrorövning med försvaret”

DN Publicerad 2013-04-19 (Texten är något nedkortad)
Samlat ansvar. Enligt svensk lag är terroristbekämpning en polisiär uppgift. Men polisen har också rätt att begära stöd av försvaret.

TERROR, TERROR, TERROR och åter TERROR!
- Låt dig inspireras av Boston 2013...

Nu måste Rikspolis­styrelsen ta sitt ansvar och inleda de övningar som statsmakterna förutsatte redan för sju år sedan, skriver Försvarsmaktens fd chefsjurist Stefan Ryding-Berg.
Riksdagen beslutade 2006 om en ny lag (2006:343) om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terroristbekämpning. Lagstiftningsarbetet föregicks bland annat av två utredningar.

 
- Nu är det dags att polisen tar ett samlat ansvar för att öva med andra myndigheter inför eventuella terroristangrepp.

Det finns enligt den svenska modellen alla legala förutsättningar för att Försvarsmakten ska stödja polisen med terroristbekämpning. RPS måste dock förändra sin hållning både till utbildning och särskilt till övningar.
Ett terroristangrepp är mycket svårt att förutse till plats, tid och omfattning.

Därför bör rikspolischefen ändra beslutet från 2007 och RPS måste ta ett samlat ansvar för dessa frågor och börja med de övningar som statsmakterna förutsatte redan för sju år sedan.
*

*
Om nu terrorbekämpning är en polisiär uppgift varför ska då Försvarsmakten kunna stödja? Det främsta skälet är att terrorismen, framför allt den internationella, kan komma att kräva betydligt mer resurser än vad polisen normalt har.

Alla samhällets resurser kan komma att efterfrågas och Försvarsmakten har med sin speciella kompetens och sina unika resurser en särskild viktig roll. Statsmakterna har heller inte funnit att det finns några principiella invändningar mot detta synsätt.

"Det tidigare så kallade Ådalssyndromet avsåg militär trupp som ingrep mot fredliga demonstrationer i Ådalen 1931 och är inte tillämpligt här."
*
*
Syftet med 2006 års lag är således att polisen får begära stöd om det rör sig om terrorbrott, och ett ingripande kräver resurser av särskilt slag som polisen inte har tillgång till.
*
Det kan innebära stridsflygplan, örlogsfartyg, medeltunga helikoptrar, stridsfordon och särskilt utbildad personal.

 
Eftersom detta är extraordinära händelser krävs också att regeringen lämnar sitt medgivande. 

Vid brådskande fall, som kan innebära fara för människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse, ska Rikspolisstyrelsen (RPS) underrätta regeringen men något formellt medgivande före insatsen behövs inte.

Med anledning av dessa långtgående befogenheter är det också föreskrivet att de militära enheterna och deras chef vid stödinsatsen ska stå under direkt ledning av polisen, medan själva den militära enheten ska stå under befäl av en militär chef. Detta därför att man ska kunna använda militära orderuttryck och inövade uppträdanden.
*


Regeringen anser också att Försvarsmakten, på framställning av RPS, får delta i övningar med polisen för att förbereda stödet till polisen. Dessa övningar har inte ägt rum, mycket beroende på ett beslut som förre rikspolischefen fattade redan 2007. Av det beslutet framgår att de enda resurser som polisen kan ha behov av är sjö- och luftstridskrafter.
*
Stefan Ryding-Berg, Fd chefsjurist i Försvarsmakten, Expert i utredningen om lagen om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terroristbekämpning
*
*
Bloggredaktörens tillägg: Insatsen som visas ovanför på både video och bilder består enbart av polisen i USA. Behöver de mer hjälp nästa gång att hitta en obeväpnad 19-åring, så får väl militären också hjälpa till...
*
*
Den misstänkte bombmannen, Dzhokhar Tsarnaev, ger upp och klättrar ut ur sitt gömställe, efter en timslång skottväxling med Bostonpolisen. Dzhokhar Tsarnaev försöker nu begå självmord genom att skjuta sig. Senare framkommer att allt detta hänt trots att han hela tiden varit obeväpnad. Ungefär samtidigt med all annan magi så Tappar Tsarnaev rösten och även fullständigt förmågan att kommunicera. Vid denna tid konstaterar polisen också att han är döende. Det är fortfarande oklart om han någonsin kommer prata igen...
*


Svenska försvaret såg USA:s i Bostoninsats och ville plötsligt terrorträna med polisen

Läs också: Den verkliga terror-skalan
- blixtnedslag fyra gånger farligare är terror (2)

1 kommentar:

  1. IP: 193.241.212.174 May 05, 2013 03:38:35 PM
    ISP: Swedish Armed Forces
    Landed: UNDER MATTAN: Svenska försvaret såg USA:s i Bostoninsats och ville p...
    undermattans.blogspot.se/2013/05/svenska-forsvaret-sag-usas-i.html

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.