tisdag 17 juli 2012

Vapenexporten ökar okontrollerat i världen



Ryssland fördubblar vapenexporten

RR-2012-07-02
Rysslands vapenexport följer alla internationella regler och håller sig till det internationella ickespridningsavtalet, sade Rysslands president Vladimir Putin nyligen till kommissionen för militärtekniskt samarbete, på deras möte i Sotji.



Putin påpekade samtidigt att Ryssland är en välkänd tillverkare av avancerad högteknologisk militär teknik.

- Under de senaste sex åren har Ryssland fördubblat sin vapenexport.



Vladinir Putin sade även att Ryssland har en säker andraplats på den internationella vapenmarknaden. Rysslands del i den globala vapenexporten utgör idag 24%, medan USA:s andel är 30%.



Vapenexport i USA gör rekordvinst


2012-06-15 RT
USA:s vinst inom vapenexport har nått rekordnivån 50 miljarder dollar i år, säger statssekreterarens assistent för militära och politiska frågor, Andrew Shapiro.





- USA har aldrig tidigare exporterat vapen och andra produkter för militärt bruk, för så stora summor under ett enda år, som i år.



Trots att året är långt i från slut, så står det redan klart att USA:s export av militärmateriel kommer att slå alla tidigare rekord under 2012. Det handlar om vapenexport för över 50 miljarder dollar, motsvarande 350 miljarder kronor.




- Svenskar sålde
mest vapen i världen 2010

---Pressmeddelande från Svenska Freds, 15 mars 2011---

Svenskar säljer mest vapen i världen räknat per person. En ny sammanställning av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen visar att Sverige toppar listan över vapenexport per capita under 2010, före Israel och Ryssland.

- Det är tragiskt att behöva utnämna svenskar till världsbäst på vapenförsäljning, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds. Sammanställningen som baseras på ny statistik över svensk vapenexport visar att varje svensk i genomsnitt sålt krigsmateriel för 1500 kronor under 2010. 


- Trots den stora svenska vapenexporten satsade regeringen 80 miljoner kronor under 2011 på särskilt exportstöd av vapen.





- Svenskar sålde mest

vapen i världen - även 2011


SR 2012-03-19
En genomgång av vapenhandeln i världen visar att Sverige ligger på elfte plats med två procent av världsmarknaden. Mätt per person ligger Sveriges export däremot i topp.




Det är en lönsam industri enligt
Mats Liss, analytiker på Swedbank som följer försvarskoncernen Saab. 


– Ja, det kan man ju säga. Saab har haft en stabil lönsamhet på 7-8 procent de senaste 10 åren, samtidigt sticker inte lönsamheten ut så mycket ur ett verkstadsperspektiv. Det är kanske halva marginalen om man jämför med vad bolag som SKF och Sandvik åstadkommer, säger Mats Liss.



- Sveriges vapenexport var värd nästan 14 miljarder kronor förra året.



- Enligt ny statistik från fredsforskningsinstitutet Sipri har den svenska exporten ökat med 30 procent de senaste fem åren jämfört med femårsperioden dessförinnan.



Vapenindustrin är global i dag i den meningen att internationella företag äger varandra korsvis.

Det största svenska företaget Saab, som tillverkar Jas Gripen bland annat, ägs delvis av brittiska BAE Systems.

Andra vapenindustrier som Bofors, Hägglunds och Kockums är helt i utländsk ägo.

Följden av korsägandet är att det blir svårt att följa vad de olika företagen gör på marknaden, säger Susan Jackson på Sipri.

Saab har målet att få upp vinstmarginalen till 10 procent, säger analytiker Mats Liss på Swedbank. Exporten blir allt viktigare för att bolaget ska kunna tjäna pengar.



- Bää, fårkompisar... - Det är ju för vår egen trygghet, precis som får-eliten alltid säger i får-media och på får-TV. 
- Bää, just det fårkompis...  - Får-Terroristerna från Östra Tasmanien och alla al-snedja-får-flickorna kan va diaboliskt, konspiratoriskt listiga... 

- Bääääää! Det gäller nog för oss får att beväpna oss till fårtänderna!  - Bää, vilken tur att vi har en regering som fixar sånt till oss får...


 *



undermattan.blogg - Vapenexporten ökar okontrollerat i världen

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.