onsdag 1 augusti 2012

Ship to Gaza utmanar Israels mördare på nytt

Israel mördade nio aktivister 2010 - Ship to Gaza utmanar på nytt

SR/Ship to Gaza pressrelease 2012-07-31
För tredje gången gör föreningen Ship to Gaza ett försök att bryta blockaden av Gazaremsan genom att segla från Sverige till Gaza. Målet ska vara nått i början av oktober.


*

- Tre av de mest välkända passagerarna är poeten Jenny Wrangborg, skådespelaren Sven Wollter och författaren Henning Mankell.


Bland övriga passagerare märk Loukas Stamellos från Ship to Gazas grekiska systerorganisation, den legendariske aktivisten Tjatte Hedlund – som ensam samlat in mer än en kvarts miljon kronor till Ship to Gaza – samt Ann Ighe, en av Ship to Gazas talespersoner.

– Med ombord finns en del förnödenheter. Men huvudsyftet är att skapa en politisk opinion på vägen, säger Dror Feiler, en av initiativtagarna till Ship to Gaza.

Han säger att det är symboliskt. En liten båt som kan ta upp till 200 ton är bara en droppe i havet i relation till behoven i Gaza.


– Den humanitära krisen som vi har i Gaza är politiskt framkallad och bör också på politiska sätt försvinna.

Ekots reporter har tillsammans med Dror Feiler klättrat upp i styrhytten på skeppet Estelle. Dror Feiler rör sig vant ombord, han har varit med på de två tidigare resorna.


- År 2010 mördades nio personer när konvojen Frihetsflottan, som Ship to Gaza var en del av, bordades av israelisk militär på internationellt vatten.


- Förra året stoppades Frihetsflottan II, bland annat av Grekland.



Tidigt i morgon (1:a augusti) går färden vidare mot Oslo och den här gången kommer de stanna till i flera hamnar på vägen.

– För att försöka få kontakt med de lokala solidaritetsrörelserna med Gaza och Palestina men också ta kontakt med politiker och med hamnmyndigheter för att försöka få dem att försäkra oss om att vi kommer att ha möjligheter att lämna hamn, säger Dror Feiler.

– Det faktum att Gaza och blockaden av Gaza kommer att vara i fokus i två till tre månader i många länder på olika sätt är en mycket viktig del av vår kampanj.

Hur ser du på riskerna för att ni ska bli anfallna igen?

– Vi försöker att inte spekulera i vad som kommer att hända. Vi försöker att ta det dag för dag och se till att vi har bra passagerare som vet vad de har gett sig in på och att se till att det blir bra stämning ombord.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5214080



- Ship to Gazas talesperson överfallen av kriminella ligister före avresan

Ship to Gaza 2012-07-28
Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza, överfölls natten till fredag av okända män när han var på väg till organisationens fartyg Estelle, som för närvarande ligger förtöjd vid Eriksbergskajen i Göteborg.

- Mannen eller männen överföll Feiler bakifrån, slog honom till marken och utdelade ett antal sparkar innan de försvann från platsen.


Feiler kunde själv ta sig till Estelle och vidare till läkare som kunde konstatera att inga frakturer orsakats av misshandeln.

På fredagen polisanmälde Dror Feiler överfallet. Han säger i en kommentar till det inträffade:

- Vi i Ship to Gaza har mötts av ett fantastiskt stöd under vår resa längs hela den svenska kusten från Umeå till Göteborg. Överallt har människor strömmat till och lämnat bidrag till vårt arbete för att häva blockaden mot Gazaremsans befolkning.


- Tyvärr har det också riktats hot mot oss i sociala medier, hot som vi uppenbarligen måste ta på allvar.



- Det är sorgligt att ideellt arbete för mänskliga rättigheter, fred och rättvisa kan väcka aggressivitet hos vissa personer.



Ship to Gazas segelskonare Estelle ligger i Göteborg fram till 1 augusti innan hon seglar vidare på sin 5000 sjömil långa resa till Gaza och målet att häva blockaden.

Ship to Gaza-Sverige

http://www.shiptogaza.se

http://shiptogaza.se/Pressrum/Pressmeddelanden/
ship-gazas-talesperson-%C3%B6verfallen-i-g%C3%B6teborg



undermattan.blogg - Ship to Gaza utmanar Israels mördare på nytt

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.