måndag 2 juli 2012

Advokater blir olagligt avlyssnade av polisen

*
Ökad avlyssning oroar advokater

SR 03 maj 2012
Polisens hemliga avlyssning av brottslingar har ökat under de senaste tio åren. I och med detta befarar advokatsamfundet att känsliga samtal kan bli avlyssnade mellan försvarsadvokater och deras klienter. "Oroande ur advokatperspektiv"



I Sverige finns en princip inom rättsväsendet att den som är misstänkt för brott har rätt att tala med sin advokat utan att bli avlyssnad. Men nu befarar Sveriges advokatsamfund att det finns en risk att advokater avlyssnas under känsliga samtal med sina klienter.

I en rapport som TT tagit del av från Säkerhets- och Integritetsskyddnämnden tas detta problem upp. I rapporten framkommer att endast en av fem polismyndigheter tar reda på om personen som ska avlyssnas har en advokat innan man sätter i gång med avlyssningen.

Polismyndigheterna har dessutom olika sätt att hantera och dokumentera avlyssningen.


- Ibland dokumenterar de inte all avlyssning och det försvårar kontrollen i efterhand.



Advokatsamfundet som yttrat sig om rapporten, understryker att kontrollen måste förstärkas för att skydda den enskildes rättssäkerhet.

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, befarar att advokater avlyssnas och påpekar att insynen omkring avlyssnade samtal är obefintlig. Hon säger till TT att principen om skyddade försvarssamtal under inga omständigheter får sättas ur spel och att det är ytterst tveksamt om reglerna alltid följs i verkligheten.


- Fler blir avlyssnade av polisen


SR 21 juni 2012
Antalet personer i Sverige som blir avlyssnade och övervakade i hemlighet av polisen ökar. Förra året var det 17 procent fler än året innan, enligt en rapport från Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten.

Enligt rapporten från Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten som kommer årligen var det alltså förra året 2 040 personer som blev hemligt övervakade i samband med misstanke om brott. Året innan var det drygt 1 700 personer - en tydlig ökning alltså, men inte anmärkningsvärd, säger Göran Hellstrand, vice överåklagare vid utvecklingscentrum i Malmö.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



-Bää, vilket flyt… Både 145 miljarder till ESM, 10-tals miljarder till  EU, ACTA,  Fotoförbud?,  Mangaförbud, Vapen till hela Världens Mördardiktaturer, döda Carema-pensionärer, Utförsäljning av Sverige, Assange utlämnad och nu även Signalspaning… – Och allt samtidigt… – Va häftigt kompis.
…Nu slipper vi t.o.m. skriva dagböcker…
:)
*

undermattan.blogg

Advokater blir olagligt avlyssnade av polisen

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

5 kommentarer:

  1. IP: 195.42.214.217 [Trace] ISP: TDC Sverige AB
    Organization: Alrutz Advokatbyra AB
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/13/svenska-polisens-daliga-dagar-del-22
    ————————————–
    IP: 195.42.214.217 [Trace] ISP: TDC Sverige AB – March 06, 2012 08:43:49 AM
    Organization: Alrutz Advokatbyra AB
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/13/svenska-polisens-daliga-dagar-del-22
    —————————————-
    IP: 194.71.31.4 [Trace] ISP: Resilans AB May 02, 2012 08:05:02 AM
    Organization: Sundsvalls Tidning
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/13/svenska-polisens-daliga-dagar-del-22
    —————————————–
    undermattan.blog.com *2012-05-02 08:04
    Sundsvalls Tidning
    —————————————–
    IP: 192.36.34.248 June 21, 2012 09:33:43 AM
    ISP: Landstinget i Uppsala lan
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/13/svenska-polisens-daliga-dagar-del-22
    ——————————————
    IP: 145.235.0.6 July 02, 2012 10:29:42 AM
    ISP: Kriminalvarden
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/13/svenska-polisens-daliga-dagar-del-22
    —————————————–
    IP: 194.103.119.66 [Trace] ISP: Resilans AB
    Organization: Landstinget i Jonkopings lan
    Landed: undermattan.blog.com/2012/02/05/polen-backar-om-acta
    undermattan.blog.com *2012-04-04 13:18 Expressen AB
    ———————————–
    IP: 193.180.56.60 [Trace] ISP: Resilans AB April 04, 201201:18:32 PM
    Organization: Expressen AB
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/28/svenska-polisens-daliga-dagar-del-26
    ———————————–
    undermattan.blog.com *2012-03-05 12:39 Sveriges Television AB
    ———————————–
    undermattan.blog.com *2012-03-05 12:39 Sveriges Television AB
    ————————————

    SvaraRadera
  2. Submitted on 2012/07/21 at 1:53 am

    I målet mot Tommy Zethraeus m.fl. framkom det att polisen raderat 92% av förundersökningsmaterialet INNAN försvaret fick ta del av förundersökningen.

    Högsta domstolen upplystes om detta i samband med att rättegången hölls. Rättegången genomfördes ändå helt i strid med gällande lagstiftning, §23 kap 18, om rätten till rättvis en rättegång m.m.

    Läser man resningsansökan som Advokat Kerstin Koorti lämnade in så finns allt beskrivet och förklarat.
    Här visas hur polisen manipulerat den tidigare lagstiftningen för att få igenom den nya lagen som säger att polisen kan använda ett par avlyssnade samtal från en förundersökning som inte längre finns kvar.

    Polisen kan alltså välja och vraka bland avlyssnade samtal och hitta material som de tycker är relevanta ur åtalssynpunkt.
    Sen kan de radera resten… (t.ex. saker som försvaret kunde haft nytta av…) – INNAN den misstänkte fått se hela materialet.

    Intressant att nämna är att åtalet mot Advokat Tomas Martinsson var ett så kallat delmål, då även det, vilade på samtal från samma avlyssning.

    Och precis som i Arbogafallet så var Advokat Leif Silbersky involverad i detta mål.
    (Silbersky gav upprepade expertutlåtande i Bonnier-media angående Arbogafallet. – Reds.anm.)

    Prejudikat togs 2003 avseende bevisvärdet av avlyssnat samtal.

    Det svenska rättsväsendet glömde dessvärre då att tillgodose de åtalade den rättssäkerhet som krävs för att ett mål överhuvudtaget ska kunna tas upp i svensk domstol.

    Målet med raderad avlyssning föredrogs även i Högsta Domstolen, trots protester från så gott som samtliga försvarare, med hänvisning till den ofullständiga förundersökningen.
    Protester från alla utom just Advokat Leif Silbersky som då menade att detta var något som borde tas ställning till.

    Länk till domen i Högsta domstolens domslut 2003 som blev prejudikat beträffande bevisvärdet av avlyssnat samtal med s.k överskottsinformation:
    https://lagen.nu/dom/nja/2003s323

    ———————————————————————————————————————————
    ———————————————————————————————————————————
    Det kan tilläggas att polisens spanare vittnade och de styrker de åtalades inställning. Spanarna såg ingen vapenhantering eller annat som kunde sättas i samband med åtalet. Inte ett enda beslag gjordes heller av polisen.

    Resningsansökan som Advokat Kerstin Koorti lämnade in är en skrämmande läsning som innehåller en komplett lista över samtliga avlyssnade samtal.
    Där ser man tydligt hur polisen gallrat ut vad som anses vara behövligt för åtal. Resten “raderades” av en händelse i samband med att en hårddisk kraschat”.

    Min slutsats är att de dömdes till långa straff utan ett enda fysiskt bevis eller beslag. De åtalade saknade också möjlighet att ta del av hela förundersökningen som bevisligen inte är komplett till över 90%.

    Målet skulle aldrig tagits upp från första början och prejudikatet är därför enligt min bestämda uppfattning satt på felaktiga grunder i strid med svensk lagstiftning. De åtalade har tydligt fråntagits sin rättssäkerhet och sin möjlighet till ett rättvist försvar i målet..

    ———————————————————————————————————————————

    SvaraRadera
    Svar
    1. ———————————————————————————————————————————
      *Bakgrund från WIKI: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tommy_Zethraeus (reds anm.)

      Hösten 2002 greps Tommy Zethraeus inne på Hallanstalten tillsammans med andra kriminella i den s.k. Hallhärvan och dömdes sedermera till 10 års fängelse utöver det livstidsstraff han redan avtjänar för Stureplansmorden.

      Tommy Zethraeus dömdes tillsammans med de andra för narkotikabrott, stämpling till grovt rån och medhjälp till grova vapenbrott.

      Målet handlades till slut av Högsta domstolen då den enda bevisningen i målet bestod av hemligt avlyssnade telefonsamtal.

      Målet blev ett mycket viktigt prejudikatmål för polisen och åklagarna då ovissheten avseende bevisvärdet av i hemlighet avlyssnade telefonsamtal till slut avgjordes.

      Idag är det lagenligt att använda den här typen av överskottsinformation för polis och åklagare vid brottmål utan så kallad stödbevisning.

      Den 10 februari 2009 fick Zethraeus avslag på sin begäran om att få sitt straff tidsbegränsat. I och med att han har fortsatt att begå brott under sin tid på Kumlaanstalten har hans chanser att få tidsbegränsat straff försämrats.
      Den 25 oktober 2010 fick han ännu ett avslag på en begäran att få sitt straff tidsbegränsat./ WIKI: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tommy_Zethraeus

      ————————————————————————————————

      Radera
  3. Ja! men kanske medborgare med insyn gör det samma idag. Tråkig utveckling men nödvändig
    njaaaa tror att kårens rötägg borde fundera själva på om dom inte är avlyssnade.

    Kerstin Koorti är en Advokat med hjärta och skärpa, tack för att det finns människor som hon.
    Ett spontant inlägg

    SvaraRadera
    Svar
    1. All spontanitet uppmuntras på den här bloggen!

      Det är också trevligt med lite positiva omdömen ibland om folk inom rättsväsendet, för det finns visst många bra människor där.

      Tyvärr finns det även alldeles många oduglingar där som har en förmåga att utmärka sig desto mer...

      Radera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.