onsdag 7 mars 2012

DIKTATORNS MEDBROTTSLING

Reinfeldt tveksam till att
riva upp vapenavtal


SR 2012-03-07
Regeringen är fortsatt oenig om vapenavtalet med Saudiarabien. Medan Folkpartiet och Kristdemokraterna är uttalat kritiska, vill centerpartiet bara titta på frågan medan statsminister Fredrik Reinfeldt å sin sida är tveksam till att riva upp det avtalet.




– Jag tycker att vi ska se på sådana här avtal som ett långsiktigt åtagande. Väljer Sverige att ingå det så säger vi till ett annat land ”med er vill vi, baserat på det här avtalet, ha en långsiktig relation”. Då tycker jag att det krävs väldigt mycket, även fast det här avtalet ingicks av en annan regering, för att man ska bryta det, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Vad är risken om vi säger upp avtalet, vad får det för konsekvenser?

– Stänger man ned ett avtal av det här slaget så kommer den export som har vuxit ganska mycket och är ganska betydande, som Sverige på olika områden har med Saudiarabien, naturligtvis komma att kunna riskeras, säger Fredrik Reinfeldt.

Men går det aldrig att säga upp avtal innan det löper ut?

– Ingår Sverige i ett avtal med ett annat land som ska syfta till att skapa stabilitet i kontakt med de här länderna och förutsätta handel, då måste också Sverige fullgöra avtal som vi sluter.

Fredrik Reinfeldt vet inte om det specifika samarbetet om utvecklingen av vapenfabrik ska fortsätta. Men han tycker att det är bra om saken granska av konstitutionsutskottet. Samtidigt förutsätter han att FOI och ISP följt gällande regler.

– Jag förutsätter att de följer lagar och regler. Jag förstår att det ställs frågor i anslutning till de uppgifter som kommer fram. Jag har lärt mig av lång erfarenhet att invänta att man verkligen belägger och reder ut vem som har gjort vad innan vi är färdiga med att kunna konstatera att någon har brutit mot någon regel och vilken eventuell konsekvens det i så fall ska få, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.



I går kritiserade såväl kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som folkpartiets ordförande Jan Björklund det övergripande vapenavtalet med Saudiarabien och konstaterade att det hade velat stoppa det redan 2010.

– Jag tycker inte att vi behöver ha det avtalet, så vill man ändra detta så bör man bryta avtalet och skärpa lagstiftningen, sa Jan Björklund till Ekot i går.

Men centerledaren Annie Lööf är inte lika tydlig. Hon säger att Centerpartiet vill att mänskliga rättigheter och demokrati ska spela större roll för vapenexport och hänvisar till att en utredning ska se över reglerna för vapenexporten.

Men något definitivt besked om partiets inställning vill hon inte ge.

– Det här är mänskliga fri och rättigheter som ska vägas mot handel och jobb. I det här läget vill Centerpartiet ha en tydligare fokus på mänskliga fri- och rättigheter.

Folkpartiet och kristdemokraterna tycker ju att avtalet ska rivas upp när det går. Håller du med?

– Vi har ett ansvar att Sverige lever upp till de avtal som vi fattar beslut om. Jag är beredd att titta på detta, säger Annie Lööf.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


På Bloggen har det tidigare skrivits om att vi i Sverige numera bara har ett stort politiskt parti, S&M, som styrs av intressen som absolut inte sammanfaller med befolkningens.

Att rusta folkmördare och diktaturer med vapen är inte helt lätt att försvara. Reinfeldt anstränger sig ändå hedervärt för att få folk till att förstå meningen med det hela. Det är för vårt eget bästa och det är naturligtvis sant om man nu är en skogstokig mördande psykopat.

Vi på bloggen har märkt ett visst intresse från olika inblandade "operatörer" inom just det här ärendet med svenska vapen. Vi vill naturligtvis inte göra någon besviken så vi fortsätter här med våra blygsamma åsikter om sakernas tillstånd...  I ovanstående intervju säger Reinfeldt bl a:

– Jag tycker att vi ska se på sådana här avtal som ett långsiktigt åtagande.

Väljer Sverige att ingå det så säger vi till ett annat land ”med er vill vi, baserat på det här avtalet, ha en långsiktig relation”.

- Är detta verkligen den enda lösning en s.k. svensk statsminister år 2012 kan komma upp med?

Var i avtalet 2005 stod det någonting om en hemlig vapenfabrik för bl a missiltillverkning i öknen någonstans?

Kanske vi är onödigt petiga i vår kritik av statsministern men om den som förser mördare och kriminella med vapen i vanliga samhället räknas som medhjälpare till brott, vad kallar man då diktatorns vapensäljande vänner för?




UnderMattan-bloggens egen
hemliga intervju med Reinfeldt:

"Vad kan Sverige tjäna på att bidra till regelrätta folkmord och år efter år förtrycka människor i länder många svenskar knappt kan stava till?

Reinfeldt: -Under förutsättning att det sker med de regler som riksdagen har beslutat och de regler som myndigheten satt upp, så är det för att vi av säkerhetspolitiska skäl tillsammans med USA vill skapa ännu fler terrorister.

Varför i all världen vill ni göra det?
 

Reinfeldt: -Eftersom krigsindustrin, som jag företräder, först och främst anser att när man mördar människor i exotiska länder, så finns det alltid någon där som vill hämnas morden på deras familjer...

Ibland blir folk helt enkelt besvikna på att vi rånat deras länder på naturtillgångar och lämnat död och förintelse efter oss...

Varför i all världen skulle det vara en bra sak?
 

Reinfeldt: -Då kan vi införa mängder med nya diktaturlagar i västländerna och tjäna 1000-tals miljarder på nya övervakningsprylar som skattebetalarna givetvis får betala. Sen får vi som politiker ett bättre grepp om befolkningen om alla går omkring och är rädda för monstren vi skapat...

Men går folk verkligen på sånt?
 

Reinfeldt: -Sen utnyttjar vi terrorattentaten maximalt för att ytterligare stärka våra positioner. Se bara på Stockholms-dådet...


Den karamellen har både politiker, säkerhetstjänst och polisen sugit på i ett helt år. Nu kan vi snart införa vilka lagar som helst för människors "egen trygghets skull," som vi brukar kalla det...

Ni har tydligen hittat en väldigt listig affärsidé?
 

Reinfeldt: -Krigsindustrins ägare är sammanlänkade med både läkemedelsindustrin, global media, diverse hjälporganisationer för att inte tala om riskkapitalister och ägarkoncentrationer inom bankväsendet.... - Det gör inte saken sämre.

- Om vi som politiker hade ambitioner att göra världen bättre hade vi givetvis gjort det för länge sen.

Vad tror du då om framtidsutsikterna för branschen?
 

Reinfeldt: -Krigsindustrin är vår tids mest framgångsrika affärsidé eftersom den finansieras med skattepengar. Vi beväpnar naturligtvis oftast bägge sidor i konflikter, så vinsten blir enorm.

Idag krigar vi även via USA:s olika Manpowerföretag inom krigsbranschen. Om inte dessa funnits hade Irakkriget inte gått att genomföra.

- Vi på UnderMattan-bloggen tackar Reinfeldt för intervjun...

-Nå talade han äntligen sanning för en gångs skull? ...?


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SVT - Vapensamarbete med Saudiarabien



SR - Vapensamarbete med Saudiarabien





--DIKTATORNS MEDBROTTSLINGAR--

”Blir det offentligt skulle många inte bli återvalda”


Exportkontrollrådets munkavle gör det lättare för politiker att säga ja till vapenexport till diktaturer som bryter mot mänskliga rättigheter, som i fallet med Saudiarabien. Det säger tidigare ledamoten Lars Ångström (MP), som inte fick informera sina tidigare språkrör om SIMOOM-projektet.

– Den dagen det blir offentligt skulle många politiker inte bli återvalda till Sveriges riksdag.

SVD 8 mars 2012.
SvD.se har tidigare skrivit om det uppmärksammade SIMOOM-projektet, där svenska myndigheter ingått ett avtal med den saudiska diktaturen om att uppföra en anläggning för renovering och modifiering av pansarvärnsvapen. Projektet avslöjades i Sveriges Radio i tisdags.



Under torsdagen publicerade Ekotredaktionen en promemoria i Exportkontrollrådet från maj 2010. Exportkontrollrådet, EKR, är en parlamentariskt grupp inom myndigheten ISP, med representanter från alla riksdagspartier.

EKR röstar gemensamt om de ska säga ja eller nej till vapenexport utomlands, och därefter fattar myndigheten beslut i varje sådan exportfråga med EKR:s beslut som vägledning.


- Ledamöterna får dock inte berätta om vad som tas upp i rådet, eftersom ärendena är belagda med sekretess.


Lars Ångström (MP), som var ledamot i rådet 1999-2010, säger att han inte berättade för SIMOOM-projektet för de dåvarande miljöpartistiska språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

– Som jag har tolkat regelverket får jag inte prata om detaljer, om länder eller system, inte heller vad andra partier har sagt, säger Lars Ångström till SvD.se.

Vad hade hänt om du berättat om SIMOOM?

– Då hade jag brutit mot lagen. Vi är förbjudna enligt lagen att prata om sådant som är hemligstämplat.

Vad tycker du om sekretessbestämmelserna?

– Jag har krävt att protokollen blir offentliggjorda. Den dagen det blir offentligt skulle många politiker inte bli återvalda till Sveriges riksdag. Det är bara i skydd av sekretessen som de kan bevilja export till de här länderna.

Björn Leivik (M) som också var med på mötet säger till Ekot att det inte blev så mycket resonemang, eftersom det fanns ett avtal mellan Sverige och Saudiarabien.

- Det var det som reglerade upplägget och det kunde inte vi ha några synpunkter på.

Enligt Lars Ångström röstade EKR ja till ett flertal ärenden om vapenexport till Saudiarabien, under de år han själv var ledamot.

– Problemet är att en majoritetet i rådet har hela tiden sagt ja till vapenexport till Saudiarabien. Själv har jag konsekvent sagt nej till vapenexport till Saudiarabien på grund av att det är en av världens värsta diktaturer, som grovt och systematiskt kränker FN:s mänskliga rättigheter, säger Lars Ångström.

– Om mottagarlandet grovt och systematiskt kränker de mänskliga rättigheterna, ska vapenexport inte tillåtas.






----SVENSKA FREDS----

SÅ SNURRAR
VAPENKARUSELLEN


VAD ÄR VAPENKARUSELLEN? Svängdörrspolitiken inom vapenindustrin är vapenkarusellen. Svängdörrspolitik kommer från engelskans “revolving doors”. Svängdörrspolitik syftar till den rörelse som finns för personer som stiftar/verkställer lagar/regleringar, industrin som påverkas av lagarna/regleringarna och lobbyfirmorna. [...]


Det militära komplexet Det militärindustriella komplexet är en term som syftar på gemensamma intressen mellankrigsmaterielindustrin, militären och det politiska etablissemanget. Militären är beroende av att industrin förser dem med vapen.


Vapenindustrin är beroende av att myndigheterna beställer deras produkter. Tillsammans bildar dessa tre en ”järntriangel”[...]


LOBBYING Att försöka påverka samhällsutvecklingen genom lobbying är inget nytt. Det nya är att i princip varenda företag och hyfsat resursstark organisation tar egna initiativ via sin PR-avdelning eller inhyrda specialister.


Under 2009 investerades 41,3 miljarder kronor i information/PR. Leif Johansson, lobbyist och grundare av PR-byrån Idétorget, beskriver förändringen: “För 30 år sedan var politiken inseminatör.


Idag är politikern inte längre i början av påverkansprocessen, utan har blivit barnmorska. Det är andra som inseminerar och politikern har inte en aning om vilka barn som kommer ut.” [...]



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.