onsdag 14 mars 2012

Amnesty om Sveriges Diktaturhandel: - Grym Brutal Tortyr i Syrien

SVERIGES BLODIGA AFFÄRER


SR 2012-03-14
Dödssiffran under ett år av uppror i Syrien tros överstiga 7 500. Men otaliga är de som förföljts, slagits och utsatts för omänsklig tortyr. "Jag ville bara dö," säger en av dem i en ny Amnestyrapport.




Människorättsorganisationen Amnesty International har lyckats få direkta vittnesmål om den syriska regimens försök att tysta all opposition.

Metoden att tysta är enkel: våld. Men de olika sätten att hota, skrämma, skada och ibland döda är många.

"En grym katalog över tortyr och andra illdåd har framkommit från Syriens förvaringsanstalter under det år som protesterna mot president Bashar al-Assads regering har pågått", konstaterar Amnesty i en rapport som publicerades på onsdagen.

Enligt organisationen råder det ingen tvekan om att brotten har utförts "med den högsta ledningens vetskap och samförstånd."

Berättelserna från fångcellerna och tortyrkamrarna är svåra att läsa. "Under en nattlig session av slag fick en kille sina revben sönderslagna framför mina ögon. En annan fick sin rygg knäckt, men han togs inte till sjukhus. En ung man från Homs slogs med metallrör. Hans nacke bröts och han dog direkt", berättar en 18-årig student som kallar sig Karim.


I Syrien rådde undantagstillstånd under den tidigare diktatorn Hafez al-Assads regim från 1963 till april 2011, då regimen försökte blidka omvärlden med genom att avskaffa lagarna. Men läget har snarast förvärrats och liknar nu den mörka tiden under 1980-talet.

Den 22-årige dekoratören Ghazi berättar hur att utsattes för det som kallas bisat al-rih – ”den flygande mattan”.

"Jag låg på en träplatta, med ansiktet uppåtvänt och med förbundna ögon. Min kropp sträcktes ut som bokstaven "v" medan jag blev slagen. Tre turades om att slå mig med en piska, medan de andra drack te och rökte".

Ghazi utsattes även för andra tortyrer som "shabeh", där offret hängs upp i händerna eller fötterna för att bli slagen eller torterad med elchocker.

Tortyr som förstärks av psykologisk förnedring är ofta förekommande enligt Amnestys vittnesmål. Våldtäkt eller andra sexuella övergrepp som att få sönderslagna glasflaskor penetrerade analt.

"Listan över brutaliteter visar att syriska myndigheter inte gör något för att sluta med denna systematiska tortyr", konstaterar Amnesty i sin rapport.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


--Vi har skrivit om Syrien tidigare och vi tycker precis likadant nu som då. En sammanfattning av Sveriges frihets-kämpande moderatregerings stolta kamp för Syriens folk finns också här nedanför...

  -För den som inte märkt det har vi faktiskt numera en folkvald folkmordsregering.
En samling simpla mördare som sätter pengar före människoliv.



- Men det är väl OK så länge vissa i Sverige får några hundralappar extra då och då.

:( Från att ha varit ett föregångsland i omvärldens ögon är Sverige idag förpassat till lilleputtarnas banandivision och börjar mer och mer likna en slyngelstat som ställer till problem för hela världssamfundet.


- Men det är väl OK så länge vissa i Sverige får några hundralappar extra då och då.

- Vi kränger våra vapen till mördardiktaturer som tacksamt betalar för sina svenska dödsmaskiner. När diktatorns mutpengar stoppats i moderatfickorna så mördar diktatorn sin befolkning inför öppen ridå på bästa TV-tid, och vi kan stolt säga att vi är delaktiga i mördandet.

- Men det är väl OK så länge vissa i Sverige får några hundralappar extra då och då.

:( - Avslutningsvis, har jag bara en enkel fråga… -När är det inte OK?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VAD GÖR SVERIGE?

Sverige utvisar till Syrien trots dödshot


SR/Dagspressen 2011-12-19

Trots oroligheterna i Syrien har Migrationsverket valt att inte stoppa några avvisningar eller utvisningar till landet. Över 5 000 personer har dödats och många frihetsberövats under de senaste månaderna i samband med sammandrabbningar med regimtrogna styrkor i Syrien.

I ett pressmeddelande konstaterar Migrationsverkets rättschef att säkerhetsläget i Syrien har försämrats, men menar samtidigt att det saknas grund för ett generellt stopp för avvisningar och utvisningar till Syrien. Jan Johansson diakon i Svenska kyrkan är mycket kritisk till beslutet.

– Det måste man ifrågasätta, UD avråder ju människor från att resa till Syrien.
Varför skall man då avvisa, om det är farligt för svenskar att åka dit så är det i rimlighetens namn ännu farligare för dem som faktiskt har flytt därifrån och sökt skydd i vårt land, säger Jan Johansson.

*
---------------------------------------------------------------

VAD GÖR SVERIGE?

Business as usual" för Ericsson i Syrien

SVT Publicerad 24 november 2011 - 06:00

Svenska Ericsson förser Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner. Trots månader av uppror som regimen mött med kraftigt våld mot civila, 5 000 döda så här långt, fortsätter Ericsson att hålla sitt Syrienkontor öppet.

Spårning av enskild mobiltelefon
En av leverantörerna till Syriens mobiltelefonsystem är svenska Ericsson.
Att Ericssons RANOS-system möjliggör spårning av varje enskild mobiltelefon bekräftas av Lars-Olov Strömberg, forskare i IT-säkerhet vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

-I Ericssons fall finns en programvara som heter Radio Access Network Operational Support, förkortat RANOS. Där har man möjlighet att se positioneringen på alla abonnenters mobiltelefoner, säger Strömberg och fortsätter:
-I storstäder handlar det om en träffsäkerhet på 5-10 meter, på landsbygd 100-200 meter.

Denna funktion följer numera med i alla moderna mobiltelefonsystem, men exaktheten har ökat de senaste åren.

På senare tid har flera oppositionella som gömmer sig för regimen hittats och gripits på ett oförklarligt sätt. Inom rörelsen kopplar man ihop det med att aktivisterna blivit spårade via sina egna mobiltelefoner. Vi har också sympatisörer som jobbar inom regimen, och hos operatörerna, och som bekräftar att så här är det.
Folk har blivit lokaliserade och angripna och många utav dem har torterats till döds. Det är folk som har mördats efter att man funnit dem med hjälp av deras mobiltelefoner.

Ericssons pressekreterare Fredrik Hallstan menar att företaget inte bär ansvar för om deras utrustning missbrukas. Företaget följer de lagar och sanktioner som gäller Syrien. Och kommunikation är av godo för utveckling av mänskliga rättigheter, menar Fredrik Hallstan.
*
------------------------------------------------------------------



VAD GÖR SVERIGE?

Svenskt rekord i handel med Syrien

SVT Publicerad 24 november 2011

Samtidigt som demokratiaktivister skjuts ihjäl på gatorna i Syrien är Sveriges handelsförbindelser med landet bättre än någonsin. Arabförbundet sitter i dag i möte om nya sanktioner mot Syrien men Sveriges export till landet har aldrig varit större.

Arabförbundet har suspenderat Syrien på grund av regimens våld mot den egna befolkningen. Nyligen slog FN fast att 5 000 människor dött i landet i kampen för demokrati. USA förbjuder så gott som all amerikansk export till Syrien, utom mat och mediciner.
Samtidigt blomstrar den svenska handeln med diktaturstaten. För varje månad som upproret pågått har exportinkomsterna från Syrien stigit. Hittills i år har Sverige sålt varor till Syrien för en dryg miljard kronor.

Det är en ökning med över 20 procent jämfört med samma tid förra året. Över hälften av den svenska exporten till Syrien består av telekomprodukter. Svenska Ericsson som fortfarande har kontor i Damaskus och fortsätter att göra affärer i Syrien säger att man följer lagar och regler och inte har några planer på att stänga kontoret.
*
----------------------------------------------------------------

VAD GÖR SVERIGE?

Sverige stoppar hårdare tag mot Syrien


Publicerad 2 december 2011

På grund av Sverige blev EU:s sanktioner mot Syrien svagare än de annars varit. Alla övriga EU-länder stod bakom ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag men Sverige vill tillåta fortsatta affärer med diktaturen, det uppger flera samstämmiga källor för SVT.

Svaga sanktioner på grund av Sverige
I går möttes EUs utrikesministrar i Bryssel. De kom överens om att införa nya sanktioner mot Syrien som gäller bland annat viss övervakningsutrustning. Men sanktionerna hade kunnat bli mycket mer kraftfulla, om det inte vore för ett av medlemsländerna, nämligen Sverige.


Regimen skjuter med artilleri
Regimen i Syrien bekämpar demokratiaktivisterna med alla medel. De skjuter med artilleri och de använder övervakningsutrustning för att hitta och gripa oppositionella. En möjlighet att övervaka finns inbyggd i det mobiltelefonsystem som bland annat svenska Ericsson varit med och byggt upp.

På grund av regimens sätt att jaga oppositionella fanns det ett förslag inför veckans utrikesministermöte som gick ut på att förbjuda leveranser till syriska telefonbolag, det berättar flera källor för SVT. Det skulle hindra utveckling och underhåll av de system som regimen kan dra nytta av i sin jakt på oppositionella.

"The Ericsson factor"
Förslaget möttes av ovanligt bred uppslutning. Alla EU-länder stödde förslaget. Alla utom ett. Sverige gjorde klart att man inte tänkte acceptera såna sanktioner. Därmed föll också förslaget, eftersom varje land har vetorätt i EUs utrikesfrågor.

Enligt SVTs källor har Sveriges ställningstagande orsakat stor förvåning i EU. Andra diplomater är inte så förvånade. De kallar det "the Ericsson factor".
*
----------------------------------------------------------------

VAD GÖR SVERIGE?

Sverige stoppade EU:s sanktioner mot Syrien


Sverige stoppade EU-sanktioner mot Syrien. Enligt källor till SVT stod alla EU-länder - utom Sverige - bakom ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag. Diplomater har till SVT kallat hållningen för "Ericsson-faktorn" men Carl Bildt säger att det är för att hjälpa oppositionen.

EU:s utrikesministrar kom överens om sanktioner mot Syrien. Men enligt källor till SVT bidrog Sverige till att sanktionerna blev mindre kraftfulla än vad som var tänkt.
Sverige vägrade nämligen gå med på ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag. EU-diplomater säger till SVT att de inte är förvånade och kallar Sveriges inställning för "Ericsson-faktorn". Ericsson förser, enligt SVT, Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner.

Bildt: Det hjälper oppositionen

I en intervju med TT bekräftar utrikesminister Carl Bildt (M) att Sverige bromsade upp sanktionsförslag mot Syrien på området telekommunikationer. Men enligt honom var det inte för att skydda svenska affärsintressen - utan för att stödja oppositionen.
- Mobiltelefoner och mobilkameror är oppositionens bästa vapen för tillfället, säger utrikesministern.

- Generellt är de svenska intressena i Syrien mycket begränsade.
Demokratiaktivister har demonstrerat i Syrien i månader och krävt president Bashar al-Assads avgång. Protesterna har slagits ner våldsamt av regimen och omvärlden har fördömt blodspillan.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


:) Moderaterna:


”Handel är ett bra sätt att


främja den demokratiska


utvecklingen i diktaturer”

Om den Syriska regeringen verkligen anser (i likhet med Carl Bildt) att de revolterande har mer nytta av telekom och mobilnätet än maktapparaten själv, så stängs givetvis hela telekommunikationen omgående.


Detta gjorde exempelvis Egypten och även andra länder, i desperata försök att stoppa upproren. T o m USA har gjort det. Carl Bild sålde via moderatregeringens eget företag, Rymdbolaget, högteknologisk övervakningsutrustning till Gaddafi precis före upproret i Libyen.


:)  - Ju större lögner, desto större chans att folk tror på dom...
-Köp en banan och känn dig som hemma... 





SR  -  Revolten i Syrien


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hundratusentals syrier är på flykt undan regimen


SR 2012-03-14.
Den syriska armén verkar ha tagit kontroll över stora delar av staden Idlib, som varit ett starkt fäste för regimmotståndare. Det rapporterar flera nyhetsbyråer. Men det är en ojämn kamp mellan regimens styrkor och den fria syriska armén, säger Rodrigo Abd, fotograf på nyhetsbyrån AP, som just lämnat Idlib.


– Armén angriper staden med stridsvagnar, medan den fria syriska armén framför allt har kalashnikovgevär.

Rodrigo Abd och en annan fotograf från nyhetsbyrån AP har nyligen kommit från striderna i Idlib. När de lämnade staden sa rebellerna att de började få slut på ammunition.

Samtidigt har flera regimsoldater dödats i bakhåll i andra delar av landet. Men den fria syriska armén har inte lyckats med att skydda civila, mitt i striderna hamnar kvinnor och barn, som bara försöker överleva, berättar Rodrigo Abd.

– Jag har ägg, socker, te och bröd till barnen, säger Khaled Sleiman och visar plastpåsar fulla med mat i en by i Turkiet nära den syriska gränsen. Han kommer från den syriska sidan.

I måndags morse klockan sex gick armén in i hans by. Många män togs till byskolan medan kvinnorna, de gamla och barnen flydde mot skogen.

– De är i regnet, utan el, säger Khaled och visar potatis, som de ska laga över öppen eld.

Enligt UNHCR har minst 200 000 syrier flytt inom landet medan 30 000 syrier är i grannländerna. Khaled Sleiman och de andra unga männen knyter matpåsarna som ryggsäckar och ska vandra tillbaka över bergen på stigarna till Syrien.

Men ingen kommer att återvända till deras by förrän det känns säkert, säger han.

– Folk kände sig rädda när de såg armén komma till byn med stridsvagnar och bilar och alla som kunde fly gjorde det. De som inte lyckades fly greps och slogs av armen, säger Khaled Sleiman.
 
SR-AUDIO: Den fria syriska armén lyckas inte skydda civila"


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Hjälporganisationen AVAAZ Senaste rapport från Syrien


Dear friends, (2012.03-08)

Syria protest:Powered by millions of online actions and donations from 75,000 of us, our community is playing a central role in supporting the Syrian people as they persist in peaceful protest against all odds. Together, we're empowering citizen journalism, smuggling in medical supplies and western journalists, and much more. We're making a difference, but the staggering bravery of the Syrian people is their gift to the rest of us. Read this email for the full story, or look at this recent media coverage of Avaaz's work on Syria: BBC, CNN, El Pais, TIME, The Guardian, Der Spiegel, AFP.
This morning, 4 western journalists are home safe with their families, the echoes of the horror and heroism of Baba Amr still ringing in their ears. Over 50 Syrian activists, supported by Avaaz, volunteered to rescue them and scores of wounded civilians from the Syrian army’s killzone. Many of those incredible activists have not survived the week.

Abu Hanin is one of the heroes. He’s 26, a poet, and when his community needed him, he took the lead in organizing the citizen journalists that Avaaz has supported to help the voices of Syrians reach the world. The last contact with Abu Hanin was on Thursday, as regime troops closed in on his location. He read his last will and testament to the Avaaz team in Beirut, and told us where he had buried the bodies of the two western journalists killed in the shelling. Since then, his neighborhood of Baba Amr has been a black hole, and we still don’t know his fate.

It’s easy to despair when seeing Syria today, but to honour the dead, we must carry forward the hope they died with. As Baba Amr went dark and fears of massacre spread, Syrians took to the streets -- yet again -- across the country, in a peaceful protest that showed staggering bravery.

Their bravery is our lesson, the gift of the Syrian people to the rest of us. Because in their spirit, in their courage to face the worst darkness our world has to offer, a new world is being born.

And in that new world, the Syrian people are not alone. Millions of us from every nation have stood with them time and time again, right from the beginning of their struggle. Nearly 75,000 of us have donated almost $3 million to fund people-powered movements and deliver high-tech communications equipment to help them tell their story, and enable the Avaaz team to help smuggle in over $2 million worth of medical supplies. We’ve taken millions of online actions to push for action from the Security Council and the Arab League and for sanctions from many countries, and delivered those online campaigns in dozens of stunts, media campaigns and high-level advocacy meetings with top world leaders. Together we’ve helped win many of these battles, including for unprecedented action by the Arab League, and oil sanctions from Europe.

Our team in Beirut has also provided a valuable communications hub for brave and skilled activists to coordinate complex smuggling operations and the rescue of the wounded and the journalists. Avaaz does not direct these activities, but we facilitate, support and advise. We have also established safe houses for activists, and supported the outreach and diplomatic engagement of the Syrian National Council -- the opposition movement’s fledgling political representative body. Much of the world's major media have covered Avaaz’s work to help the Syrian people, including features on BBC, CNN, El Pais, TIME, The Guardian, Der Spiegel, AFP and many more, citing our "central role" in the Syrian peaceful protest movement.

Today, a dozen more nightmares like that visited on the city of Homs are unfolding across Syria. The situation will get worse before it gets better. It will be bloody, and complicated, and as some protesters take up arms to defend themselves, the line between right and wrong will blur. But President Assad’s brutal regime will fall, and there will be peace, and elections, and accountability. The Syrian people simply will not stop until that happens -- and it may happen sooner than we all think.

Every expert told us at the beginning that an uprising in Syria was unthinkable. But we sent in satellite communications equipment anyway. Because our community knows something that the experts and cynics don’t -- that people power and a new spirit of citizenship are sweeping our world today, and they are fearless, and unstoppable, and will bring hope to the darkest places. Marie Colvin, an American journalist covering the violence in Homs, told Avaaz before she died, "I’m not leaving these people." And neither will we.

With hope, and admiration for the Syrian people and courageous citizens everywhere,

Ricken, Wissam, Stephanie, Alice, David, Antonia, Will, Sam, Emma, Wen-Hua, Veronique and the whole Avaaz team

P.S. If you want to do more, click here to help keep our lifeline of hope into Syria open:
https://secure.avaaz.org/en/smuggle_hope_into_syria_rb/?vl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


AVAAZ INFO 2012-02-20


Dear friends,

Assad’s ruthless massacre of civilians in his attempt to crush the Syrian Spring is escalating. But a new international coalition led by Arab League members is meeting in 4 days and is our best hope to stop the bloodshed. Avaaz has a seat at the table and can bring the voices of world citizens directly to decision-makers. Let's call on the coalition to end the violence now:
Sign the petition

With each passing day, Syria's crackdown on democracy protesters reaches new levels of horror -- bombing crowded neighborhoods filled with innocent civilians, cutting off electricity and phones so families can’t call for help, and blocking medical aid to the wounded. But finally a flicker of hope is emerging that could stop the terror.

After the UN Security Council failed last week, Syria's neighbours in the the Arab League are taking the lead. They have called other key powers to an emergency meeting in 4 days in Tunisia, and Avaaz will be sitting at the table with the Syrian democracy movement to deliver a clear mandate for strong action.

Right now, the level of public outrage could make the difference between forceful action and feckless diplomacy. Let's deliver a 1 million-strong call to action, and press negotiators to move now to stop the bloodbath. Click below to sign the petition -- it will be delivered directly to the delegates in the meeting:

http://www.avaaz.org/en/arab_league_save_syria_3/?vl

The student organizers and mothers who month after month have led peaceful marches for freedom are now facing down the full military might of Assad’s army. They are calling for the world’s help to ensure that the Syrian Spring does not die a gruesome death on the streets of Homs, Hama and Idlib.

So far, the Arab League and United Nations have failed to stop the slaughter. But the international community knows that they cannot postpone action any longer. There is no panacea to end this, but a combination of more targeted sanctions, humanitarian action, support to the opposition to form an alternative government that unites people across the sectarian divide, and a plan to help those fearful of regime change to defect, could tip the balance of power.

In situations like this one, a clear public proposal can force the hand of politicians and governments to take meaningful action fast. Let's show those meeting this week the extent of global determination to save the Syrian Spring and end the bloodshed. Sign the urgent petition for action now:

http://www.avaaz.org/en/arab_league_save_syria_3/?vl

With so many challenges facing our globe, our community rarely campaigns on the same issue numerous weeks in a row. But the situation in Syria is dire and the Syrian people are counting on us not to let this opportunity to make a difference pass us by. Let’s come together one more time and show them that the world stands with them.

With hope and determination,

Ian, Jamie, Maria Paz, Allison, Andrew, Emma, Wissam, Stephanie, Bissan and the whole Avaaz team

More Information:

U.N. Rights Chief Decries Inaction Over Syrian Assault (New York Times)
http://www.nytimes.com/2012/02/14/world/middleeast/syrian-forces-continue-attack-on-homs.html

Syria rejects UN charges as Homs battered (AFP)
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5j1pclwMLlv27cvsSseqnSzyCg2xw?docId=CNG.f403ea8aad2faad073236239e9b0c0df.af1

Tunis to host meeting on Syria on February 24 (Reuters)
http://www.reuters.com/article/2012/02/12/us-syria-arabs-friends-idUSTRE81B0DN20120212

Syrian regime 'emboldened' by UN inaction, says human rights chief (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/world/2012/feb/13/syrian-regime-emboldened-un-inaction?newsfeed=true

‘Heaviest shelling’ in Homs for days, say activists, as massacres reported (al Arabiya)
http://english.alarabiya.net/articles/2012/02/14/194498.html?newsfeed=true





Support the Avaaz Community!
We're entirely funded by donations and receive no money from governments or corporations. Our dedicated team ensures even the smallest contributions go a long way.

undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.